Újra van tetanusz

50 ezer adag tetanusz oltóanyagot hozott be az országba a Sanofi Pasteur. A szerdán érkezett szállítmány a Hungaropharma közreműködésével juthat el az összes sürgősségi patikába és minden kórházba. Ez az életmentő vakcina hónapok óta hiánycikk Magyarországon.

Amint arról korábban a NOL beszámolt, a kórházakban és a patikákban az előző hónap végén aggasztóvá vált a tetanusz oltóanyagok hiánya. A gyógyszertárak szinte teljesen kiürültek, csak néhány kórház tartotta fenn a még éppen elégséges ellátást készletei megosztásával az országban. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet múlt heti nyilatkozata szerint már csak néhány napra elegendő oltóanyag maradt.

A szükséghelyzetben a Sanofi Pasteur vállalta, hogy az eddigi beszállító késedelme miatt előállt hiány pótlására e hét szerdáig soron kívül leszállít 50 ezer adag tetanusz oltóanyagot a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat, a Hungaropharma részére, amely így haladéktalanul gondoskodhat a készletek feltöltéséről.

A kórházak és szakrendelők patikái a tetanusz elleni védőoltást a Hungaropharmától egyedi import engedély birtokában rendelhetik meg, amelyre vonatkozó kérelmüket a GYEMSZI/OGYI soron kívül bírálja majd el. Ezzel a hathatós közbeavatkozásnak köszönhetően megszűnhet a vakcinahiány az egész országban, hiszen a kórházi vagy szakrendelői sürgőségi szobákban minden beteg megkaphatja a védőoltást.

A tetanusz (merevgörcs) súlyos és halálos betegség. A vakcinákkal megelőzhető betegségek között különleges, mert nem fertőző, kizárólag egyénileg lehet védekezni ellene. A Clostridium tetani baktérium spórái mindenütt előfordulnak az utca porában, vagy a kerti földben és könnyen a nyílt, szúrt sebbe kerülhetnek. A spórás baktériumok a szervezetbe kerülve toxint (méreganyagot) termelnek, amely erőteljes, folyamatos izom-összehúzódást és heves izomgörcsöket vált ki.

A gége- és légzőizmok görcse miatt a betegség legtöbbször végzetes kimenetelű, a halálozás aránya felnőtteknél 40, csecsemőknél 80 százalék. Sok betegségtől eltérően a tetanuszfertőzés túlélése nem biztosít egész életre szóló védelmet, mivel a toxinok nem váltanak ki immunválaszt, ezért a tetanusz minden áldozata beoltandó a betegség ellen. Az 1941 után születettek már kaptak tetanusz elleni védőoltást, de a védettség fenntartása érdekében ajánlott nekik is emlékeztető oltást kérni – s azt tíz évente javasolt megismételni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.