Terrorellenes törvénycsomag: a kormány engedett, az ellenzék óvatos

Lényegében lekerült a napirendről a kormány eredeti javaslata, amely az ellenzék szerint terrorveszélyhelyzet esetén amúgy sem az emberek védelmét, hanem a kormány teljhatalmának megteremtését szolgálta volna – legalábbis így látják a pénteki, az MSZP távolmaradása miatt négy párt részvételével megtartott egyeztetés után kialakult helyzetet az ellenzékiek.

Schiffer András (LMP), Vejkey Imre (KDNP), Kósa Lajos (Fidesz) és Mirkóczki Ádám (Jobbik) a Honvédelmi Minisztériumban
Schiffer András (LMP), Vejkey Imre (KDNP), Kósa Lajos (Fidesz) és Mirkóczki Ádám (Jobbik) a Honvédelmi Minisztériumban
Kovács Tamás / Népszabadság

Kormányoldalról úgy fogalmaztak: a kabinet kész a kompromisszumokra. Már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a terrorveszélyhelyzet különleges jogrend egy új pontként jelenjen meg az alaptörvényben, elfogadhatónak tartják azt is, hogy egy már meglévő alaptörvényi szabályozást terjesszenek ki erre az esetre. Körvonalazódni látszik egyfajta egyetértés abban is, hogy a terrorveszélyhelyzet fogalmát a Btk.-ban lévő meghatározáshoz kötnék.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője előremutatónak és megegyezés-közelinek nevezte az egyeztetést, amelyen a jelen lévő pártok képviselői egyetértettek abban, hogy a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokhoz hasonló akciók elhárítása olyan azonnali beavatkozásokat igényelnek, amelyek alapvető jogok korlátozásával járnak. Az ellenzék részéről Schiffer András, az LMP társelnöke és Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője ugyanakkor továbbra is fenntartották álláspontjukat, hogy nem asszisztálnak olyan alaptörvény- és törvénymódosításokhoz, amelyek az emberek védelme helyett pusztán pártpolitikai érdekeket szolgálnak.

Az MSZP a kormány átdolgozott javaslatának fényében később dönt majd arról, elmegy-e a következő tárgyalási fordulóra.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.