Tatárszentgyörgyi önvédelem térfigyelőkkel és polgárőrökkel

A településőrök foglalkoztatásához szükséges feltételek biztosítását, a program állami finanszírozásának jövő évi fenntartását ígérte Örkényben a város és a környék polgármestereinek Draskovics Tibor. A romák sérelmére elkövetett gyilkosságokról a megbeszélésen nem esett szó.

Kovács István (MSZP) örkényi polgármester a csütörtöki eszmecsere után elmondta: mivel a megbeszélés főképp a nemrég elindított településőr-program eddigi tapasztalatait "járta körül", a posztjáról leköszönt miniszter, Draskovics Tibor valószínűleg azért választotta látogatása célpontjául a Pest megyei várost , mert itt az elsők között vettek fel településőröket. Októbertől két településőr vigyáz a helyiek nyugalmára a polgárőrökkel és az önkormányzat által biztosított, az idén felújított épületben található rendőrőrs 16 fős állományával együttműködve.

A miniszter mintegy fél órát töltött a rendőrőrsön, majd beszélgetést folytatott a térség polgármestereivel, akik településük közbiztonságának helyzetét vázolták és a településőr-program jövőjéről érdeklődtek. Örkényben például a besurranásos lopások okozzák a legtöbb bosszúságot. De Kocsis István szerint a Btk. módosításának köszönhetően a jövőben könnyebben megtérülhet a meglopottak kára.

A megbeszélésen jelenlévők egyetértettek abban: tudatosítani kell a helyiekben, hogy nem elég "fentről" segítséget várniuk, saját tulajdonuk védelmében nekik is mindent el kell követniük.

Draskovics Tibor többek kérdésére válaszolva a településőr-program folytatására tett ígéretet - fűzte hozzá az 5000 lakosú Örkény polgármestere, aki bízik abban, hogy 2010-ben is megkapják a minimálbérből és annak járulékaiból, illetve a 80 ezer forintos eszközbeszerzésre fordítható keretből álló támogatást. Ha igen, bővítik a településőrök létszámát, hogy a nappali járőrözést is biztosítani tudják a városban.

Berente Imréné, Tatárszentgyörgy független polgármestere azt mondta, a településen nemrég 42 fővel megalakult (még be nem jegyzett) polgárőrségnek mindenki örül, ám két településőrük csak jövő kedden veszi fel a munkát. Az új "rendszert" egyelőre mindenki tanulja. Kulcskérdés, hogy ne csökkenjen a program finanszírozását biztosító keret. Ellenkező esetben félő, hogy szélnek kell(ene) ereszteni a már felvett embereket csakúgy, mint annak idején a mezőőröket.

Közlése szerint a miniszter rákérdezett arra, miért nincsenek térfigyelő kamerák náluk. "Nem nyertünk a pályázaton" - hangzott a válasz. A biztonsági rendszer a környező öt település összefogásának köszönhetően (örkényi központtal) hamarosan mégis működni fog. Tatárszentgyörgy polgármestere hozzátette: a megbeszélésen nem került szóba a települését is érintő, romákat ért gyilkosságsorozat, de ő nem is várta, hogy felmerül a téma. "Nincs mit ehhez most hozzátenni" - közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.