Térfigyelők: kameradömping Angyalföldön

Ötven kamerával bővítette videokamerás térfelügyeleti rendszere a XIII. kerület, a beruházás 38 millió forintba került. Mostantól 134 kamera pásztázza a fontosabb közterületeket.

Újabb ötven térfigyelő videokamerát állított rendszerbe Angyalföld, a városrész jelentős közterületein. A helyszínekre a XIII. kerületi rendőrkapitányság tett javaslatot. Az átadott félszáz korszerű, nagy felbontású színes képet adó távvezérlésű eszközzel együtt így már összesen 134 darab kamera segíti Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó városrészek kriminológiai szempontból érzékeny pontjainak állandó felügyeletét. A fejlesztés költsége mintegy 38 millió forint volt. A program még idén folytatódik további 25 új kamera rendszerbe állításával.

A kiépített rendszerrel mostantól pásztázni tudják a Szent István körút Nyugati tér felé eső szakaszát, a Gyöngyösi sétányt, a Gyermek teret, az Országbíró utcai lakótelepet, a Népfürdő utcai lakótelep jelentős részét, a Dagály Strandfürdő külső környezetét és a Ditrói Mór utcát is, ahol újabb sétálóutca is létesül.

A kerületi képviselőtestület tíz évvel ezelőtt döntött a térfigyelő rendszer létesítéséről. A kezdetben tíz kamerából és az intézkedések koordinálására szolgáló diszpécserközpontból álló hálózat 2000 decemberében kezdte meg működését és rövid időn belül igazolta a hálózat életképességét, a koncepció megalapozottságát. A közterületek biztonságosabbá válása, a kerületben élők kezdeményezései a térfelügyeleti rendszer folyamatos bővítésére ösztönözték a döntéshozókat. A mostani bővítés részben az önkormányzat költségvetéséből, részben pályázatok útján elnyert forrásokból valósult meg.

A 134 kamera közül 35 rögzített látóterű, a többi távvezérlésű, az adott igényeknek megfelelően fókuszálható. A kamerák környezetében feliratok figyelmeztetik a járókelőket a rendszerre. Az elmúlt tíz esztendő alatt lakossági panasz nem érkezett az önkormányzathoz a kamerák alkalmazása miatt. A rendszer üzemeltetéséhez kapcsolódó pozitív tapasztalatokra való tekintettel a kerületi lakosok visszatérően kezdeményezik a térfigyelők további fejlesztését.

A rendszer 24 órás üzemeltetését végző operátorközpont folyamatos kapcsolatban áll a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányságának ügyeletével, a Fővárosi Közterület-felügyelet helyi alközpontjával, szükség esetén a kerületi tűzoltóparancsnokság ügyeletével, a budapesti mentőszolgálattal, emellett saját kivonuló egységgel is rendelkezik.

A térfigyelők bővítésével a rendőri- és közterület-felügyeleti intézkedések száma folyamatosan növekedett, gyakran eléri a havi 250-300 esetet. Az adatrögzítés a XIII. kerületi rendőrkapitányság ügyeletén történik, a jogszabályoknak megfelelően kizárólag itt van mód adatmentésre, a rendkívüli eseményekkel kapcsolatban keletkező felvételek külső adathordozóra való átmásolására.

A bővítás folytatódik

A XIII. kerület térfelügyeleti rendszerének fejlesztése nem zárult le, hiszen idén december 31-éig újabb 25 kamerával bővül a hálózat. A lakosok javaslatai, a rendőrség ajánlásai alapján folyamatban van a bővítés további területeinek kijelölése, a szükséges pénzügyi és műszaki feltételek megteremtése. A tervezett újabb beruházás meghaladja a tizenkilencmillió forintot.

Az önkormányzat a kerület közterületeinek biztonságosabbá tétele céljából a következő időszakban is számottevő forrásokat biztosít a videokamerás rendszer fejlesztésére, melyhez az eddigi gyakorlatnak megfelelően pályázati támogatások elnyerésére is törekszik.

Néha jön a villamos: Budapest, Nagykörút
Néha jön a villamos: Budapest, Nagykörút
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.