Tényfeltáró újságírók a korrupció ellen

Oknyomozó-tényfeltáró újságírók összefogását jelentette be két tekintélyes korrupcióellenes civil szervezet: a Transparency International (TI) és a Freedom House (FH); a projektet az Egyesült Királyság, illetve a Holland Királyság budapesti nagykövetsége is támogatja.

A korrupcióellenes kezdeményezéshez eddig nyolc hazai médium csatlakozott: a Figyelő, a Figyelő.hu, a Kreatív, az MTV, az Origo.hu, a Hírszerző.hu, a városi és megyei napilapokat tömörítő Pannon Lapok Társasága, és a Bors bulvárlap, de további orgánumok csatlakozását is várják, amennyiben vállalják, hogy negyedévente közzé teszik a politikai hirdetésekből befolyó bevételeiket – mondta a sajtótájékoztatón Molnár Bálint, a Freedom House igazgatóhelyettese.

Az együttműködést aláíró médiumok egy-egy újságírójukat delegálják a közös projektbe, akik továbbképzésére 500 eurót szán a két nagykövetség. A csapat közösen igyekszik majd feltárni a párt-, illetve kampányfinanszírozással összefüggő visszaéléseket.

Alexa Noémi, a TI magyar tagozatának vezetője felidézte, hogy a korábbi adatvédelmi ombudsman, Majtényi László nevével fémjelzett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a 2006-os választások után ("Találtunk egy nullát" szlogennel) kezdeményezte a kampányfinanszírozási rendszer átalakítását, többek között a nyilvános kampányszámla bevezetését, a parlamenti pártok azonban nem tudtak megállapodni. Tavaly ősszel elkészült ugyan egy, a Majtényiék ajánlásait is figyelembe vevő törvényjavaslat, ez azonban azóta sem került a parlament plénuma elé – a pártok egyeztetései ez úttal is kudarcba fulladtak. A civil szervezetek azóta egymásnak adják a "kampányfinanszírozási stafétát", igyekezve folyamatosan napirenden tartani a témát – részben ennek a kampánynak a folytatása a most meghirdetett, oknyomozó projekt.

- Találunk néhány bátor, független újságírót Magyarországon, de még nincsenek elegen – fogalmazott a sajtótájékoztatón Greg Dorey brit nagykövet. Emlékeztetett rá, hogy a média egyik legfontosabb feladata a közhivatalt betöltők cselekedeteit számon kérni, különösen, ha az adófizetők pénzéről van szó. A nyilvánosság nyomása véleménye szerint elérheti azt a kritikus szintet, ami a pártokat is komolyabb megoldások keresésére késztetheti a párt-, illetve kampányfinanszírozás rendezését illetően.

A nagykövet a jelenleg a Parlament előtt fekvő médiatörvény-tervezetről is szólt, alig burkoltan utalva a nagy felháborodást kiváltott "médiahatóság" ötletére. Mint mondta, igen körültekintően kell megfogalmazni a készülő jogszabályban az újságírók jogait és lehetőségeit, hogy a visszaéléseket feltárhassák. Egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy Magyarország versenyképessége is múlhat a korrupció leküzdésén - "különben a befektetők máshová fognak menni".

Még élesebben fogalmazott Ronald Mollinger holland nagykövet, aki szerint Magyarországon a párt-, illetve kampányfinanszírozás rendezetlensége a korrupció fő forrása. A mindennapok részévé vált, jelentősen rontva a politikai elitbe vetett bizalmat, ráadásul a cinizmus és az apátia melegágya, aminek hatására növekszik a lakosság elégedetlensége, ami akár destabilizációhoz is vezethet.

Az oknyomozó projektben résztvevő újságírókat a nagykövet biztosította a két követség erkölcsi, illetve anyagi támogatottságáról: nincs mitől félniük, mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.