Temetni sem lehet a talajvíz miatt

A szegedi önkormányzati temetők nagy részében a magas talajvíz miatt nem lehet koporsós temetést tartani – derül ki a delmagyar.hu tudósításából.

Nemcsak a szántóföldeken, a temetőkben is nagy gondot okoz a magas talajvíz. A legnagyobb szegedi sírkertben, a Belvárosi temetőben mindössze két parcella egyes részein, a dorozsmai temetőben néhány helyen és a reformátusban vállal hagyományos koporsós temetést az üzemeltető Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. Molnár Tamás ügyvezető igazgató elmondta, a sok eső és a hóolvadás miatt emelkedett meg az utóbbi napokban vészesen a Tisza és vele a talajvíz szintje.

Öt-hat éve nagyobb gondot okozott a csapadék, azóta viszont helyreállították a csatornát, ez levezeti, amennyit elbír. A tavalyi esős évben szinte egyáltalán nem lehetett test-temetést végezni néhány parcellában, most újra ez a gond. Két-három hetes napos idő kellene hozzá, hogy több átázott parcella felszabaduljon, de másutt csak júliusra várha-tó javulás. Megoldást jelenthet a hozzátartozóknak, hogy elhamvasztatják az elhunytat, de ahol most csak vízben lehet járni a sírok között, ott urnát sem lehet belehelyezni a sírba.

A koporsók és urnák bértárolását is vállalja a Testamentum. A koporsók átmeneti elhelyezése nagyjából ugyanannyiba kerül, ha bérkriptát vagy ha szarkofágot választa-nak a rokonok. Ezek havi bérleti díja nettó 5000 forint. Ezenfelül a koporsóba fémbeté-tet is venni kell, ami nettó 48 ezer forintba kerül. A további felmerülő költségekre bér-kripta esetében nettó 19 ezret, a szarkofágos temetésnél 29 ezer 200 forintot kérnek el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.