Teljes bizonytalanság a hajléktalanellátásban

- A rendszerváltás óta nem volt a hajléktalanellátás rendszere és maguk a hajléktalan emberek ilyen kilátástalan helyzetben, mint most - közölte a fővárosi hajléktalanellátók érdekképviseleti szerve, a „Tízek” Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága és a HAJSZOLT Egyesület (Hajléktalan Ellátó Intézmények Országos Szövetsége).

Hozzátették, hogy arra több mint húsz éve nem volt példa, hogy a szociális tárca a tél beköszöntével semmilyen érdemi intézkedést nem tett azért, hogy a minimális, életmentő szolgáltatások elindulhassanak. 

Az előzmények tavaly év végére nyúlnak vissza, amikor a kormány úgy döntött, hogy megszünteti a Hajléktalanokért és az Összefogás Közalapítványokat. Korábban ezek az alapítványok intézték a hajléktalanok ellátáshoz szükséges források pályázati úton történő kiosztását. Végül a kormány felülbírálta a döntést és mindkét közalapítvány fennmaradt, de a pályázatok kiírásához szükséges szerződéseket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a mai napig nem írta alá velük. Ezek a pályázatok finanszírozzák például a krízisautók működését, a beteg hajléktalanokat fogadó lábadozókat vagy a nappali, hétvégi melegedőket. 

A hajléktalanellátók szerint ha a pályázatokat még ma kiírnák, a nyertes szervezetek leghamarabb év végén értesülhetnének a döntésről és január végén kapnának pénzt. Ez azt jelenti, hogy a téli ellátás 1-2 hónapos csúszást szenved, ami szerintük tragikus következményekkel járhat. – Itt nem arról van szó, hogy egy-két hajléktalan nem jut be a szállóra, hanem arról, hogy emberek halnak meg – tette hozzá Sütő Csaba, a HAJSZOLT Egyesület munkatársa.   

De nem ez az egyetlen probléma: az ellátók felhívták a figyelmet arra is, hogy az utcai szociális munka finanszírozásában is teljes a bizonytalanság. Fogalmuk sincs, hogy január elseje után mely szervezetek, hány fővel, milyen forrásból fogják ellátni az utcán élőket. Hiába kérték korábban, hogy a terület átszervezését ne a legkritikusabb téli időszakra tegyék, az mégis most zajlik. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a költségvetési törvény tervezete jelentős forráselvonást tartalmaz, ami az ellátók szerint több ezer fedél nélkül élő ember segítését teszi lehetetlenné. – Január elsejétől a szolgáltatók azt sem fogják tudni, hogy joguk van-e kimenni segíteni, ha valaki hívja őket, hogy egy hajléktalan fekszik az utcán – mondta Sütő Csaba.

A fővárosban két civil szervezet és a város szerződésének köszönhetően legalább a krízisautók, a feladatokat koordináló diszpécser szolgálat és a speciális utcai szolgálatok finanszírozása biztosítva van. Aknai Zoltán, a a Menhely Alapítvány igazgatója hozzátette, hogy a háttérintézmények, a hétvégi nappali ellátás forrása itt sincs megoldva.

– Vidéken még olyan mértékű önkormányzati támogatás sincs, mint Budapesten – tette hozzá Kardos Ádám, a nyugat-dunántúli regionális diszpécserközpont vezetője. Szerinte a legnagyobb gond az egészségügyi ellátás, a lábadozó férőhelyek működtetése ugyanis önerőből megvalósíthatatlan. Elmondta, hogy több ellátó kölcsönöket vett fel hogy működni tudjanak, ami komoly kockázatot jelent, hosszú távon a létüket veszélyeztetheti. – Egész megyék maradhatnak télen ellátatlanul, mert annak az egy-két krízisautónak a finanszírozása is ellehetetlenül, ami eddig működött – hangsúlyozta. 

Az ellátók emlékeztettek, hogy eddig minden télen 300-400 ember halt meg a hideg miatt, de csak harmaduk volt hajléktalan, ami jelzi, hogy a rendszer működött. Sütő Csaba szerint most még lehetne segíteni viszonylag kevés pénzzel is. Aknai Zoltán hozzátette, nehezen élik meg, hogy gyakorlatilag nincs kommunikáció a tárca és a hajléktalanellátók között, mégis újra kérik Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy járjon közben annak érdekében, hogy a két közalapítvány minél hamarabb meghirdethesse a téli ellátáshoz szükséges pályázatokat.

A Menhely Alapítvány szociális munkása hajléktalanoknál – Pénz nélkül már télen leállhat a segítség
A Menhely Alapítvány szociális munkása hajléktalanoknál – Pénz nélkül már télen leállhat a segítség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.