Teljes a hatalomátvétel a bírósági szervezet élén

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének korábbi beosztottja a személyzeti vezető csütörtöktől a Kúrián, az egyik elnökhelyettesi poszt várományosa pedig egy jobboldali körökkel jó kapcsolatot ápoló bíró.

Teljes ülést tartottak csütörtökön a Kúrián, és az eseményen Darák Péter új főbíró mellett részt vett a január 1-jével létrehozott Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője, Handó Tünde. Az ülésen néhány új embert is bemutattak, de információnk szerint az nem hangzott el, hogy kinek milyen posztot szánnak.

Úgy tudjuk, Suba Ildikó, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság korábbi elnökhelyettese – ahol Handó Tünde volt a főnöke – a Kúriára beosztott bíróként személyzeti vezető lesz. Rendes felsőbírósági bíróvá nem nevezhették ki, mert az ilyen posztra pályázatot kell kiírni.

Erős Mónika – amint lapunkban korábban írtuk – elnöki bíróként dolgozik majd, egyelőre ugyancsak oda beosztott bíróként. Fideszes körökben is megerősítették, hogy várhatóan ő lehet a Kúria egyik elnökhelyettese. Egyedüli konkrétumként csütörtökön elhangzott, hogy Kónya Istvánt, a büntető kollégium vezetőjét Darák igazgatási feladatok ellátásával bízta meg. Így valószínűsíthető, hogy később ő nyerheti el a másik elnökhelyettesi posztot.

Handó Tünde a Munkaügyi Bíróság elnökeként
Budapest, 2011. december 8. Handó Tünde, a Munkaügyi Bíróság elnöke irodájában. MTI Fotó: Kovács Tamás

A bírósági szervezetnél így szinte teljes hatalomátvétel megy végbe. A bírósági hivatal vezetője – aki maga dönthet a bírák és vezetők kinevezéséről, fegyelmi vizsgálat elrendeléséről, ügyek más bírósághoz való áttételéről – Szájer József fideszes EP-képviselő felesége.

A Kúria személyzeti főnöke mostantól Handó korábbi helyettese, tehát nyilván bizalmi embere lesz, így az OBH elnöke közvetlenül befolyást gyakorolhat az igazgatási hatáskörén kívül álló szervezet működésére. Erős Mónika pedig fideszes források szerint is jó kapcsolatokat ápol meghatározó jobboldali politikusokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.