Teljes foglalkoztatással kampányol az MSZP

Az MSZP itthon akarja tartani a fiatalokat, s ez a szándék megjelenik a párt Európa-parlamenti választási stratégiájában is.

Mesterházy Attila, a szocialisták elnöke hétfőn több Dél-dunántúli városban is tárgyalt a párt helyi aktivistáival az MSZP EP-választási céljairól. A pécsi megbeszélés előtt sajtótájékoztatót tartott a politikus, s ezen elmondta, hogy pártja továbbra is kitart amellett, hogy a magyar nemzet érdekei legeredményesebben az unión belül képviselhetők. Az MSZP elhibázottnak tartja a Fidesz unióval szembeni konfliktusgeneráló, kardcsörtető magatartását, a szocialisták úgy vélik, hogy az unión belüli partnerkeresés a helyes út hazánk számára. Mesterházy abban bízik, hogy a baloldali pártok szereznek többséget az unió parlamentjében. Míg ugyanis az EP jobb oldali pártjai továbbra is a gazdasági megszorításokban gondolkodnak, addig a baloldal a munkahelyteremtést tartja elsőrendű feladatnak.

Mesterházy – tudósítónk kérdésére válaszolva – szólt arról, hogy az MSZP meg akarja állítani a magyar fiatalok tömeges külföldre vándorlását. Jelenleg 600 ezerre tehető az unióban legálisan állást vállaló honfitársaink száma. Már a magánnyugdíjpénztárak bedöntésekor az volt a szakmai vélemény, hogy nyugdíjrendszerünk 15 éven belül összeomolhat, mondta Mesterházy. Ezt a veszélyt, illetve a nyugdíjak elértéktelenedésének veszélyét rohamosan fokozza, hogy a fiatal korosztály egyre inkább külföldön próbál boldogulni, s mind nyilvánvalóbb, hogy a határon túl munkát találók jelentős része nem is akar már visszatérni. Mesterházy szerint nemcsak anyagi okai vannak a fiatalok külföldi útkeresésének, hanem az is, hogy sokakat nyugtalanít az itthoni békétlen légkör.

Az MSZP EP-választási stratégiájának fontos eleme, hogy az unió teremtse meg minden országban a 25 éven aluliak teljes foglalkoztatásának feltételeit. Ugyancsak része a szocialisták választási programjának a biztos megélhetést nyújtó uniós minimálbér, ez szintén fontos a fiatalok itthon tartásához, illetve hazacsalásához. Amiképp az is, hogy újra legyen tandíjmentes magyar felsőoktatás, hisz immár nemcsak dolgozni mennek külföldre a magyar fiatalok, hanem kint kezdik meg az egyetemi tanulmányaikat is, s a külföldön diplomázók aligha térnek vissza, prognosztizálta a pártelnök.

Mesterházy Attila nem adott választ arra a kérdésre, hogy mit tekintene sikeres választási eredménynek. A pártelnök arra számít, hogy csak 30-40 százalékos lesz a részvétel, s ez az arány nem képezi le megfelelően a választók egészének véleményét. Azért is nehéz megmondani, mi számít jó eredménynek, mert a baloldali szavazók ezúttal több pártra voksolhatnak. Mindezek okán a politikus nem kívánt arról beszélni, hogy milyen eredmény esetén mondana le pártelnöki posztjáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.