Az MTV-nél 35-en keresnek havi egymilliónál többet

Miközben a Magyar Televízió jövő évi költségvetési támogatásának drasztikus csökkentése miatt aggódik az MTV kuratóriumának elnöke, addig a szocialisták kezdeményezik a közmédium-vezetők juttatásainak mérséklését. Kifogásolható ugyanis, hogy az MTV 35 vezetője keres havi egymillió forintnál többet.

Levélben akarja felhívni az Országgyűlés figyelmét a Magyar Televízió Közalapítvány arra, milyen veszélyeket rejt magában, ha a költségvetési javaslatban szereplő mértékben fogják vissza jövőre a közmédium költségvetési forrásait - mondta el Czeglédi László kuratóriumi elnök kedden. "Nagyon szomorú jövőt jelentene a Magyar Televíziónak", ha megvalósulna a 2010-es büdzsé tervezetében szereplő javaslat, amely az ideihez képest hétmilliárd forinttal csökkentené a 34 milliárd forintból gazdálkodó intézmény költségvetési támogatását.

A kuratóriumi elnök úgy fogalmazott, tisztában vannak az ország nehéz helyzetével, tudomásuk veszik azt, de ha ezekkel a számokkal fogadja el a költségvetést a parlament, akkor az MTV nem lesz képes ellátni a feladatait. "Pillanatnyilag nem látjuk, hogy ez megoldható  lenne" - hangsúlyozta, hozzátéve azt, hogy a levéllel a figyelemfelhívás a céljuk, számszerű javaslatokat nem tesznek.

Kuratóriumi elnökségi tagok tájékoztatása szerint a testület szerdai ülésének napirendjén már szerepel a levél szövegének megvitatása, elfogadása.

Eközben Jánosi György, szocialista országgyűlési képviselő(MSZP) bejelentette: kezdeményezni fogja a közszolgálati rádió és televíziók vezetői juttatásainak szabályozását. A kétharmados parlamenti támogatást igénylő alapítóokirat-módosítás a bér-, prémium- és végkielégítés-rendszert írná át, a miniszterelnök és a kabinet tagjainak javadalmazásából kiindulva.

Az elnökök juttatása nem haladhatná meg a kormányfőét, a menedzsment második vonaláé a miniszterekét, az ez alatti szinteken pedig az államtitkári javadalmazás volna a limit - mondta el az MSZP-s politikus, aki a parlament kulturális bizottságának keddi ülésén kifogásolta, hogy információja szerint a Magyar Televízióban 35 vezető juttatása haladja meg a havi egymillió forintot. Jánosi György közlése szerint a jövő hétre ölthet végleges formát a kezdeményezés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.