Telefonon ülésezett a képviselő-testület, a bíróság mindenkit elítélt

Telefonon tartottak „testületi ülést”, ezért a bíróság pénzbüntetésre ítélte a pitvarosi polgármestert és helyettesét, a települési jegyzőt és két helyi képviselőt.

Pénzbüntetésre ítélte a Makói Járásbíróság Pitvaros jegyzőjét, polgármesterét és a korábbi képviselő-testület négy tagját, mert telefonon tartottak „testületi ülést", és erről utólag jegyzőkönyvet hamisítottak – írta a Délmagyarország.hu. A vádlottak azzal védekeztek, ha tartják magukat a törvényes eljárásrendhez, kifutnak a határidőből, és veszélybe kerül a helyi iskola működése.

Zárt tárgyalást kértek, az újságírók és a hallgatóság kizárását szerették volna elérni a közokirat-hamisítással vádolt pitvarosi tisztségviselők a hétfői tárgyaláson. A bíró azonban elutasította a kérésüket, mert a tárgyalás megtartását maguk kérték. Ügyükben ugyanis tavaly decemberben végzést hozott a bíróság, fejenként 450 ezer forintos pénzbüntetést kiszabva rájuk. Az ügyészség akkor nem fellebbezett, ami azzal jár, hogy a kiszabott büntetés súlyosabb már nem lehet.

Az 1400 lelkes Pitvaros és a közeli önkormányzatok korábban kényszerűen összefogtak iskoláik közös működtetésére. A Pitvarossal szomszédos Ambrózfalva képviselő-testülete 2011 májusában később úgy döntött, alsó tagozatos iskoláját kiveszi a közös intézményből, és inkább Csanádpalotával társul. Ezzel feladta a leckét a többieknek, mert a törvény szerint ilyen változásról minden évben május 31-ig lehet dönteni.

A pitvarosi testületnek tehát villámgyorsan jóvá kellett hagynia a szomszéd szándékát, módosítania kellett az iskola alapító okiratát, a kistérségi megállapodást, emellett oktatási szakértői állásfoglalást kellett kérni. A jegyző úgy ítélte meg, hogy mindezt a hivatalos eljárásrend betartásával már lehetetlen elintézni május végéig, ezért a polgármesterrel közösen telefonon hívták a képviselőket, megbeszélték velük a helyzetet, és együtt döntöttek.

Tehát lényegében informális testületi ülést tartottak, amelyről utólag jegyzőkönyv is készült Az ítélethirdetéskor a bíró is azt mondta, hogy nyilvánvalóan jóhiszeműen jártak el, ez azonban hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisításnak minősül. A történtek miatt az egyik képviselő-testületi tag tett feljelentést, akit nem értek el telefonon.

A vádlottak elismerték felelősségüket, és megbánták, amit tettek. Azt nem mondták, de nyilvánvaló volt: döntésükhöz nem fűződött anyagi érdek. Egyikük rémálomnak minősítette az ügyet, mert mindig a legjobb tudomása szerint, tisztességgel dolgozott, nem gondolta, hogy egyszer bíróság elé citálják és pszichikai bűnsegédnek nyilvánítják.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott, Sarkadi Péter jegyző és a másodrendű vádlott, Radó Tibor polgármester kétszáz-kétszázezer forintos pénzbüntetést köteles fizetni, Dénes László képviselő és Anderkó Attila alpolgármester – akik a jegyzőkönyvet hitelesítették – 150-150 ezer forintot, Harcsás Ferenc és Bertáné Kecskeméti Katalin képviselők pedig száz-százezret, és viselniük kell az eljárás költségét.

A bíró az indoklásban megemlítette, hogy az új büntető törvénykönyv ezt a cselekményt jóval szigorúbban, egytől öt évig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni, neki azonban az elkövetés idején hatályos büntető törvénykönyvet kellett figyelembe vennie, és azt, hogy sokkal több az enyhítő, mint a súlyosbító körülmény. Mindnyájan tudomásul vették az ítéletet. A határozat azonban nem jogerős, mert az ügyész gondolkodási időt kért.

A pénzbüntetés azzal jár, hogy az érintetteknek nem lesz büntetett előélete, a tisztségviselők tehát tovább dolgozhatnak. Egyébként amióta ez az eljárás tart, Pitvaroson kétszer tartottak időközi választást. Egyszer a lemondott Radó nyerte meg újból a polgármesteri széket, majd a testület mondott le, és ezért újból választottak képviselőket és polgármestert is. Radó ismét győzött, ellenjelöltje sem volt, képviselőként pedig Anderkó került be még az új testületbe. A korábbiak közül más nem indult újra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.