Tej nélkül összetörsz

A csontritkulás betegség veszélyeire figyelmeztetnek a szakemberek. A kór a gyermekeket sem kíméli.

Magyarországon évente 12-14 ezer csontritkulás miatt bekövetkezett csípőtáji, 30-40 ezer csigolyatest-, 35 ezer csuklótáji és 12-14 ezer felkartörést kezelnek. A „néma kórnak” is nevezett betegség kezdetben tünetmentes, sokan az első csonttörésig nem is tudják, hogy csontritkulásban szenvednek. Szakértők szerint a betegség napi fél liter kalciumban és D-vitaminban gazdag tej fogyasztásával és testmozgással megelőzhető vagy késleltethető lehet.

Tejital
Tejital

A csontritkulás ritkán gyermekeknél is kialakulhat. A betegség ebben a formában egészséges gyermekeknél, körülbelül 7 éves korban, röviddel a pubertáskor kezdete előtt alakul ki, de 1 és 13 éves kor között máskor is jelentkezhet. A ritka betegség néhány esetben maradandó károsodásokat, így pl. gerincferdülést vagy mellkas-összeomlást okozhat. A legtöbb gyermeknél azonban spontán gyógyulás várható, s a lebomlott csonttömeg újraképződik. Gyógyszeres kezelésüket a szakértők nem javasolják, helyette a kalciumban és D-vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozást ajánlják.

Míg kalciumdús növények fogyasztásával az ásványi anyagnak mindössze 5-10 százaléka tud felszívódni a szervezetben, gyermekkorban a tej kalciumtartalmának 60 százaléka hasznosul, ami nagyon fontos az egészséges csontozat kialakulásához. 2–10 éves korig 800 mg, 11–18 évig pedig 1000 mg a javasolt napi kalciummennyiség. Ez már napi két pohár tejből vagy ezzel egyenértékű tejtermékből fedezhető. Az országos tisztifőorvosi ajánlás szerint naponta 0,5 liter tej vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt, ám az átlagos tejfogyasztás hazánkban sajnos alig éri el a 2 dl-t fejenként.

Mennyi tejet iszunk mi a csontok építéséért?

„Magyarországon a gyerekes háztartások a legnagyobb tejfogyasztók – állítja Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője. „A GFK Piackutató Intézet felmérése szerint ugyanis azok a háztartások, ahol 14 év alatti gyermek él, 30 százalékkal több tejet visznek haza vásárlásaik során, 5-6 alkalommal gyakrabban vesznek tejet, egyszerre nagyobb mennyiségben és nagyobb arányban részesítik előnyben a hosszabb ideig, biztonságosan eltartható UHT tejet” – tette hozzá a szakember.

A Tetra Pak Hungária Zrt. adatai szerint 2011-ben mi, magyarok, összesen átlagosan 67,01 liter tejet fogyasztottunk fejenként, túlszárnyalva az Európai Unió átlagát (60,72 liter/év), és kétszer többet a világátlagnál (32,68 liter/fő/év). Napi átlagos 1,8 dl tejfogyasztásunk azonban még így is csak harmada a szakértők által javasolt mennyiségnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.