Tbc-járványveszély Faddon

Tbc-járványveszély van Faddon - figyelmeztet a tisztiorvosi szolgálat, miután a településen egy hétgyermekes asszony betegedett meg. A községben mintegy ötven ember szűrését rendelte el a közegészségügyi hatóság, az önkormányzat hét gyermeket eltiltott az iskolalátogatástól.

A szekszárdi tüdőgondozó intézet vezetője, Gagyi Emma elmondta: jelenleg két faddi nőt ápolnak a szekszárdi kórházban, a családanyát tbc-vel kezelik, egy rokona esetében még nem bizonyosodott be a fertőzés. László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa az eset kapcsán közölte: az ÁNTSZ járványügyi kivizsgálást rendelt el. Mintegy ötven embert kerestek meg, akik közvetlen kapcsolatban álltak a beteggel, és határozatban kötelezték őket a szűrővizsgálatra.

Ennek végrehajtása húzódott el múlt hét csütörtöktől, mert vita alakult ki arról, hogy az ÁNTSZ-nek kell-e szállítania az érintetteket. Végül e hét keddjén a község önkormányzata szállítatta be a vizsgálatra az embereket.

László Eszter elmondta, Faddon tbc-járványveszély van, "de az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ne alakuljon ki járvány". Az, hogy más is megfertőződött-e, pénteken derül ki. Ez után a településen teljes lakossági szűrővizsgálatot szerveznek.

Fülöp János, a község független polgármestere közölte, a beteg családjához tartozó hét gyermeket a szűrővizsgálat eredményéig eltiltották a iskolába járástól. A falu vezetője beszámolt arról is, mivel roma családról van szó, előfordul, hogy egy-egy üzletben rászólnak roma emberekre: ne nyúljanak az árukhoz. Ebből konfliktusok alakulhatnak ki.

A polgármester szerint azért is húzódott a szűrés, mert az apa, bár kétszer is kapott önkormányzati segélyt, nem vitte el a gyerekeit a vizsgálatra, és aggodalomra adott okot, hogy a beteg - elhagyva a kórházat - többször is hazament Faddra. Fülöp János úgy vélte, nem megnyugtató, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a fertőző betegeket nem lehet kötelezni a gyógykezelésre.

A tiszti főorvos ennek kapcsán közölte: ha valaki a határozat ellenére nem megy el a szűrésre, pénzbírságot szabhat ki az ÁNTSZ, majd a rendőrség segítségét kérheti a szállításhoz. Erre ezúttal nem volt szükség. Tájékoztatása szerint 2010-ben várhatóan kötelezővé teszik a tüdőszűrést Tolna megyében, miután tavaly csaknem megkétszereződött a tbc-s betegek száma. A szekszárdi tüdőgondozó adatai szerint 2009-ben a megyében 21-en betegedtek meg fertőző tüdőgümőkórban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.