Távol tartja magát a kormány Schmitt Pál doktorijától

A kormánynak semmilyen befolyása nincs az ügyre – ezt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszolta Kolber István (DK) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére Schmitt Pál államfő doktori disszertációjának vizsgálata kapcsán.

A Demokratikus Koalíció politikusa a miniszternek küldött kérdésében felelevenítette: néhány héttel ezelőtt a Hvg.hu internetes portál feltárta, hogy az államfő doktori disszertációjának nagy része szövegszerűen megegyezik egy bolgár és egy német kutató tanulmányával. „A köztársasági elnök ugyan szóban tagadta e tényt, de szép csendben a doktori cím használatát – a csalás beismeréseként – megszüntette. Sajnos, mint más országokban ez természetes lett volna (lásd Németország) nem tette meg azt az egyetlen lépést, amellyel még a sajátján kívül a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is megvédhette volna, vagyis nem mondott le” – fogalmazott levelében Kolber István.

A DK-s politikus hozzáteszi, hogy a SOTE bizottságot állított fel a plágiumgyanú kivizsgálására; a testület által megszabott határidő egyébként épp a napokban (március 28-án) jár le. Kolber rámutat, hogy a rendelkezésre álló időből már rengeteg eltelt, a bizottság azonban – legalábbis a Hvg.hu írása szerint – még nem kereste meg a portál szerkesztőségét, ahol a bolgár kutató tanulmányának egyetlen példánya Magyarországon fellelhető. Kolber ezért többek között arra várt választ Réthelyitől, hogy folyik-e valós vizsgálat az ügyben, vagy „az egyetem a kormány megbízásából csak az időt húzza, hogy minél később kelljen a jelenlegi köztársasági elnöknek tisztségéről lemondania”, illetve hogy miért előnyös „a kormánynak, ha a köztársasági elnöki hivatalt tartósan plágiummal vádolt személy tölti be, lejáratva azokat, akik e tisztségébe jelölték és megválasztották”.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszában leszögezte, hogy a SOTE által felállított bizottság vizsgálja a doktori dolgozat tudományos értékét, „erre a munkára kizárólag a tudomány képviselői jogosultak az egyetemi autonómia keretei között, a kormánynak semmilyen befolyása nincs az ügyre”. Réthelyi hozzátette: kizárólag az egyetem tudományos közösségének joga, hogy a tudományos vizsgálat módszerét, időigényét és a tudományos értékítéletet meghatározza. A szakminiszter ugyanakkor ki is oktatta Kolbert a „doktori cím fogalmáról”. Ezzel kapcsolatban a következőket írta: „A magyar felsőoktatásban a korábban megszerezhető kandidátusi, illetve napjainkban a doktorandusz képzés eredményeként megszerezhető PhD, illetőleg a művészeti terület esetén DLA fokozata minősül tudományos fokozatnak. A szóban forgó kisdoktori cím nem tudományos fokozat. Legalább itt az Országgyűlésben használjuk pontosan az általunk elfogadott törvényekben használt alapfogalmakat” – írta Réthelyi Miklós, majd erős kritikával is illette a Demokratikus Koalíció képviselőjét.

A miniszter azt írta: „Pontosan Ön az, aki a magyar tudományos munkák értékét és az azokba vetett bizalmat veszélyezteti. Nyilatkozataival sérti a magyar egyetemek és a magyar tudomány autonómiáját, hiszen a bizottság munkájával kapcsolatban vélelmeket állít fel, megkérdőjelezi a tudomány autonómiáját. Kérem Önt, hogy politikusként tartsa magát távol a tudomány egyetemi műhelyeitől, ne foglaljon állást a tudományos eredmények értékével kapcsolatban. Várja meg a SOTE állásfoglalását a dolgozatról” – olvasható Réthelyi Miklós válaszában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.