Orbán elhalasztja a fejcseréket

A kitiltási ügy és az amerikai konfliktus miatt a korábbi, még őszre prognosztizált miniszterelnöki kormányátalakítási elképzelések is késedelmet szenvedhetnek; Orbán Viktor számára fontos a stabilitás, így a miniszteri névsorban májusban lehet változás.

Orbán Viktor múlt pénteken azt mondta az amerikai kitiltási ügy kapcsán, hogy az számára egyre inkább elveszíti a komolyságát, „minden perc, amelyet azzal töltünk, hogy ezzel az üggyel foglalkozunk, kidobott idő”. Mindazonáltal a helyzetet közelről ismerők szerint a miniszterelnök olyannyira komolyan veszi az amerikai konfliktust, hogy bár voltak olyan elképzelései, hogy ősszel, illetve karácsony előtt átalakítja a kormányát, ez most nincs napirenden.

Azok közül, akik „tűzközelben” vannak, többen úgy tudják, valószínűleg tavasszal, május környékén változtat majd Orbán Viktor a kormánynévsoron. A miniszterelnök most nem szeretne olyan lépéseket tenni, melyekkel az államrendet, a kormányzati stabilitást – vagy annak látszatát – a legkevésbé is veszélyeztetné. Hiszen a politikai folyamatok kiszámíthatatlanok, „ingoványosak”, amit a kitiltási ügy, a korrupciós vádak, valamint a spontán, de ismétlődő demonstrációk generáltak.

Arról már beszámolt a Népszabadság, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal minden bizonnyal miniszteri posztot kap, ha Orbán Viktor változtat a „névtáblákon”. A kormányfő szerette volna, ha a politikus – akivel általában forródrót köti össze – a miniszterelnöki kabinetet vezető tárca nélküli miniszter lesz, de ezt Rogán nem ambicionálta.

Amennyiben Orbán úgy dönt, hogy szétválasztja a gazdasági és a pénzügyeket, a Belváros volt polgármesterének jó esélye lesz rá, hogy egy, a jelenleg Seszták Miklós által vezetett fejlesztési tárcával összevont gazdasági minisztériumot irányítson, Varga Mihályból pedig pénzügyminiszter lenne. A választások után Rogán Antal a számára felkínált fejlesztési tárcát nem fogadta el, mert nem szeretett volna szembe menetelni a Simicska-birodalommal.

Munkatársunk hallott olyan verziót is, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter nem a teljes ciklusra vállalta a megbízatást, így a BM élén is lenne személycsere – esetleg Lázár János lehetne az új belügyminiszter rendkívül erős és a mostaninál szélesebb portfólióval, ezt azonban nem erősítették meg forrásaink. Sőt, volt, aki azt mondta, a miniszter évekre szóló belügyi koncepciót vázolt fel.

Hende Csaba menesztéséről szinte „minden évszakban” hallani lehet – a honvédelmi minisztert viszont épp az amerikai konfliktus tartja a posztján, bizonyítandó, hogy katonai-védelmi szempontból kiváló NATO-szövetségesek vagyunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.