Tavasszal dönthetnek az új országos pszichiátriai intézetről

Az új országos pszichiátriai intézet szakmai programjáról a közeljövőben, legkésőbb tavasszal dönteni szeretne a szaktárca - nyilatkozta Cserháti Péter a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára.

Közlése szerint a szakma képviselői azt szeretnék, ha április 1-jéig - az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának évfordulójáig - kormányzati döntés születne az új intézmény ügyében. "Mi (...) nagyon ez irányban vagyunk" - mondta a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy az említett dátumot nem tekintik határidőnek, de egyetértenek azzal, hogy a döntést mielőbb meg kell hozni.

"Ez egy intézmény létrehozását jelenti" Budapesten, ahhoz viszont, hogy az új intézetet beépítsék egy komplex fővárosi modellbe, előbb egyeztetni kell a fővárosi önkormányzattal, illetve más fővárosi fenntartókkal.
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a pszichiáterek és szakdolgozók hiánya továbbra is súlyos problémát jelent, ezért "egy nagyon komplex életpálya-modellt kell felállítani", hogy vonzóvá tegyék ezt a pályát.

Cserháti Péter hangsúlyozta, hogy az új országos pszichiátriai intézetet nem politikai, hanem népegészségügyi és szakmai szempontok alapján szeretnék megszervezni. Az új intézet tennivalóival kapcsolatban utalt arra, hogy Magyarországon az addiktológiának, ezen belül is az alkohológiának "korábban rettenetesen alacsony volt a reprezentációja", országos szinten jószerivel nem is szerepelt. "Egyértelműen látszik, hogy ez méltatlan és szakmailag el nem fogadható" - mondta az államtitkár, aki szerint ezt jól alátámasztja a West Balkán szórakozóhelyen a közelmúltban történt tragédia is.

Nem egy megaintézményt akarnak

A másik fontos teendő, megtalálni azokat a további funkciókat, amelyek országos szintű jelenléte is szükséges. Meg kell oldani a súlyosan veszélyeztetett, ugyanakkor a kényszergyógykezelésen már átesett emberek további gondozását is, "hiszen ők, az új magyar jogszabály szerint, már nem elítéltek, hanem betegek lesznek" - mondta. Ezeket az embereket normál pszichiátriai osztályra vinni jelenlegi állapotukban lehetetlen - tette hozzá. Emellett megemlítette, nap mint nap észlelik azokat a "szomorú történeteket", amikor a helyi pszichiátriai osztályok különböző problémákkal - például egy-egy súlyosabb pszichotikus esettel, drog vagy egyéb szer által befolyásolt beteg kezelésével - nem tudnak megbirkózni.

A hálózat tehermentesítése érdekében fontos lehet, hogy ezt a területet egy országos intézetben központosítsák, de a legindokoltabb, legszűkebb problémák kezelésére nem egy "megaintézményt" szeretnének létrehozni - mondta a helyettes államtitkár, aki szerint legalább ilyen fontos a helyi területi ellátás erősítése, a gondozói hálózat fejlesztése.

Cserháti Péter szerint a megelőzést, "a társadalomba való visszailleszkedés segítését lakosságközelben lehet megoldani". Ezen a téren egyébként Magyarország nagyon rosszul áll Európa átlagához képest - tette hozzá. Az említett "rizikócsoportok" számára, vagyis akik már elkövettek valamilyen bűncselekményt, ön- vagy közveszélyesek, hoznák létre a "magas biztonságú" osztályt. Ennek kapcsán elmondta, sok technikai paramétert kell megoldani, ezért egy ilyen osztály létrehozása jelentős anyagi forrást igényel.

Cserháti Péter elmondta, hogy Európában mindenütt vannak ilyen "high security" osztályok, amelyek - a betegség állapotától függően - különböző szinteken védelmet és elzártságot jelentenek. Az OPNI 2007-es bezárása miatt azonban Magyarország e területen is jelentősen leszakadt a többi országtól.

A pszichiátriai ellátás javítását célzó, a szaktárca által kidolgozott elképzelésekről legutóbb december közepén tárgyalt az Országgyűlés egészségügyi bizottsága, amely támogatta a javaslatot. Azt továbbra sem tudni, hogy helyileg hol lesz, és mikor adják át az új országos pszichiátriai intézet. Több helyszín is szóba került, de végleges döntés még nem született.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.