Tavasszal módosíttatná a választási törvényt az Együtt

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja azt szeretné, ha a parlament 2015-ben előbb megvitatná, majd módosítaná a jelenlegi választási törvényeket - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt ügyvezető társelnöke. A párt politikusai ezt levélben kezdeményezik majd Orbán Viktor miniszterelnöknél és Rogán Antalnál, a Fidesz frakcióvezetőjénél.
Szigetvári Viktor a demokrácia állapotát országonként vizsgáló a Freedom House (FH) szerdán megjelent éves jelentésére hivatkozott. Hangsúlyozta, hogy a washingtoni központú nemzetközi civil szervezet Magyarország demokratikus államok közötti besorolását a hazai választási rendszer elfogultsága, az egyenlőtlen feltételek megléte miatt rontotta.

Kiemelte, hogy elképzelésük szerint a tavaszi ülésszakban szakmai konzultációt kell folytatni, ősszel pedig a törvénymódosítás vitáját is végre lehet hajtani.

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság korábbi beszámolójában azt mondta, problémák vannak az ajánlási rendszerrel és "néhány feltétellel". Hozzátette, az EBESZ egyik jelentése pedig arról szólt, hogy 2014-ben nem voltak minden párt számára egyenlőek a feltételek.

A Freedom House szerdán közzétett, immár kilencedik éves jelentésében az olvasható, hogy aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte: 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban. A 195 ország és 15 terület szabadságfokát értékelő dokumentum szerint Magyarország továbbra is a "szabad" kategóriában van. A polgári szabadságjogok terén megőrizte a tavalyi és tavalyelőtti 2-es osztályzatot, míg a politikai jogokat illetően egyet rontott, 2-est kapott a tavalyi 1-es, legjobb "jegy" után.

Szigetvári Viktor egy más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP által szervezett útlezárás céljaival egyetértenek, de a kezdeményezéshez nem csatlakoznak. Hozzátette, hogy az Együtthöz kötődő civilek február végén, március elején készülnek hasonló akcióra.

Az Együtt minden szimpatizánsát arra biztatja, hogy aki meg akar jelenni az Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása elé időzített vasárnapi tüntetésen, az menjen el, a pártként viszont nem vesznek részt azon - felelte egy másik kérdésre. A demonstráción egyébként lesz majd az Együtthöz köthető személy, például a magán-nyugdíjpénztárak államosítása ellen korábban tüntető Vajda Zoltán - mondta a társelnök.

Az esetleges előrehozott választásokat firtató felvetésre azt mondta, véleménye szerint az ellenzék egyelőre nem tart még ott, hogy átvegye az ország irányítását, de 2018-ra már alkalmasak lesz erre a feladatra. Hozzátette: "van felelőssége" minden politikusnak és minden civilnek, aki 2015 elején "felelőtlenül hergeli" a csalódott, elszegényedett embereket. Felelőtlenség "polgárháborús helyzetet szítani", az Együtt arra készül, hogy 2018-ban fair és szabad választáson lehessen legyőzni Orbán Viktort - közölte.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.