Tavares-jelentés: az MSZP így nem szavazza meg

„Egyes magyarországi pártok rövid látókörű euroszkepticizmusával szemben a szocialisták továbbra is elkötelezett hívei az Európai Uniónak és az európai integrációnak. Nincsen hazafiság európaiság nélkül, és nincsen modern európaiság hazafiság nélkül” – jelentette ki lapunknak Mesterházy Attila szocialista pártelnök Brüsszelben, az MSZP országos elnökségének kihelyezett tanácskozásának egyik szünetében.

A kétnapos látogatáson – miután a testület többek között meghallgatta a négytagú szocialista EP-delegáció személyes beszámolóit az elmúlt években elért eredményekről, és meglehetősen kritikus kérdésekkel faggatta ki Györkös Péter uniós nagykövetet – megvitatták a napokban nyilvánosságra került (az alapvető jogok magyarországi helyzetét elemző és súlyos megállapításokat és intézkedési javaslatokat tevő) úgynevezett Tavares-féle tervezetet is. Ezzel kapcsolatban a szocialisták álláspontja változatlan: nem támogatnak semmilyen olyan intézkedést, amely a magyarországi források esetleges elvonásával kapcsolatos, amely a magyar embereknek okoz károkat.

„Az MSZP elnöksége politikai utasítást adott az EP-frakciónak, hogy tegyen meg mindent annak érdekében: semmilyen olyan intézkedés ne mehessen végbe, amely bármilyen szankciót jelent Magyarország számára” – hangsúlyozta Mesterházy Attila későbbi sajtótájékoztatóján, egyértelműsítve: jelenlegi formájában (a felmerülő szankció szerepeltetése miatt) a szocialista EP-frakció nem szavazná meg a dokumentumot. 

Az MSZP elnöke hozzátette: senki nem támadja a magyar népet, az erős kritika Orbán Viktor politikájával szemben fogalmazódik meg. „Amit Orbán képvisel, nem európai út, nem hozható összefüggésbe az európai értékekkel. Ezt azonban nem szabad Magyarország kritikájaként felfogni. A Tavares-jelentés is az Orbán-rendszerről szól. Nem Magyarországot és a magyarságot véleményezi” – hangsúlyozta Mesterházy Attila, hozzátéve: szó sincs ez ügyben baloldali összeesküvésről.

„Én még sohasem láttam Barroso elnököt vagy Reding biztost egyetlen szocialista rendezvényen sem” – fogalmazott. Mesterházy szerint Orbán politikája arra mutat, hogy a miniszterelnök ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból, és ezzel „elárulja azt a konszenzust, hogy Magyarország az európai értékvilághoz akar tartozni”.

Az MSZP elnöke szerint „Orbán Viktor nem tarthatja a magyar népet pajzsként maga előtt, hogy a saját politikáját védje. Ha kell, védje meg maga a döntéseit (…) Kormányváltás után le fogjuk bontani az Orbán-rendszer minden egyes elemét, és vissza fogjuk téríteni Magyarországot az európai útra. Azért, hogy céljainkat jobban és hatékonyabban tudjuk elérni” – fogalmazott brüsszeli sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila, hozzátéve: a szocialisták vitanapot kezdeményeznek a magyar Országgyűlésben a Tavares-jelentés megállapításairól, ehhez pedig a Fidesz elnökének támogatását és a korrekt felszólalási lehetőségeket is elvárják.

Magyarország helyzetét és a megindult eljárásokat illetően lapunk megkérdezte – a szocialista elnökséggel szintén egyeztető – Andor Lászlót is. A magyar uniós biztos a Népszabadságnak azt hangsúlyozta, hogy az országot érintő kritikákat nem Budapestről és nem is a baloldal fűti, azok alapján nem az „unortodox” gazdaságpolitikai lépések indokolják, hanem az aggályosnak vélt alapjogi intézkedések. Andor kérdésünkre egyértelműen úgy fogalmazott: az Unióban nincs semmilyen kettős mérce Magyarországgal szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.