Tátrai Miklós: Nem a vádlottaknak lesz kellemetlen

A meggyanúsított volt MNV-vezér, Tátrai Miklós nyilatkozott a Sukoró-ügyről a NOL-nak.

- Egy korábbi interjúban azt állította, ez az ügy Gyurcsányról szól. A vádemelés fényében is tartja ezt?

- Igen. Az elmúlt két évben az ügyészség görcsösen erőlködött azon, hogy legalább a vádemelés próbáját kiálló „bizonyítékokat” produkáljon. Ez végül Gyurcsány Ferenc esetében nem sikerült. De a vádlottá váló személyek ellen sincs valójában semmi, sőt. A 40 ezer oldalnyi iratból ki tudtak vágni mondatokat, amelyek a koncepciót alátámasztják. Néhány személy vallomását is sikerrel befolyásolták, majd kérésünk ellenére megtagadták a szembesítést velük. De mindez csak eddig számított: a bíróságon már a vádlottakat is kénytelenek lesznek meghallgatni, és lelepleződnek majd a hazugságok.

- Ennyire biztos a dolgában? Ha ez így van, akkor az ügyészség biztos blamázst vállal be. Miért tenne ilyet?

- Ha biztosak volnának a dolgukban, tartani tudták volna a vádelemés törvényes határidejét. Egy biztos: a nyomozás során keletkezett iratokat három hónapja megkaptam, azokhoz képest újdonság a vádiratban nem lehet.

- Az ügyészség szerint önök visszaélésszerűen alkalmazták a jogszabályokat.

- Ez az állítás szó szerint megegyezik a gyanúsításunkban foglaltakkal. Két év alatt erre jutott az ügyészség? Szerintük minden szereplő úgy követett el szándékos bűncselekményt, hogy abból előnye nem származott, s a többiekről nem tudott. Mindenki meg akarta károsítani az államot, s véletlenül mindenki ezt a szerződést választotta? Nem hiszem, hogy ez bárki számára életszerű lenne.

- Mire számít a tárgyaláson?

- Most már jogerős bírói ítélet támasztja alá, hogy az értékbecslés esetleges hibájáról sem Markó Andrea nem tudhatott, sem én. Ám ez sem érdekli az ügyészeket. Időközben jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a 2010 szeptemberi előzetes letartóztatásunk nem volt törvényes, az ombudsman eljárási jogsértést állapított meg, és a vádemelés is határidőn túl, tehát törvénysértően történt. Nem a vádlottaknak lesz kellemetlen a bírósági tárgyalás.

Tátrai Miklós viszi a feljelentését a Központi Nyomozó Főügyészségre
Tatrai Miklos ugyesszegen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.