Tatárszentgyörgy: bepanaszolta a képviselőnő a rendőrséget

Bepanaszolta a rendőrséget Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő (SZDSZ) a Független Rendészeti Panasztestületnél, mert álláspontja szerint a rendőrség belső vizsgálatának megállapításai nem kielégítőek - ezt maga a képviselő közölte tegnap az MTI-vel.

"A tatárszentgyörgyi ügy kapcsán már azzal kellett szembesülnöm, hogy a cselekményt kezdetben balesetnek kívánták  beállítani, a helybéliektől el sem fogadták az egyértelműen  szándékos emberölésre utaló bizonyítékokat, söréteket, a meggyilkolt  gyermek véres, átlyuggatott ruházatát" - olvasható a képviselő  közleményében.

Bencze József kedden az ATV-ben a romák ellen elkövetett  erőszakos cselekményekről azt mondta: "túl erős lenne" sorozatügynek  nevezni az ötventagú nyomozócsoport alá összevont 16-17 ügyet.  Közlése szerint a profilalkotás és a bizonyítékokról alkotott  szakértői vélemény is "abban erősít bennünket, hogy közel járunk az  elkövetőkhöz". Ezzel kapcsolatban Mohácsi Viktória megjegyezte: örömmel veszi tudomásul, hogy - csaknem háromnegyed éves késéssel -  a rendőrségnél felállt és működik egy külön nyomozócsoport;  ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy más tekintetben nem  javult a hatóságok hozzáállása.

Kizárt a rasszista indíték?

A képviselő szerint az elkövetők forró nyomon üldözése helyett a  rendőrség számos esetben fontosabbnak tartotta az azonnali  sajtónyilatkozatokat, amelyekben sürgősen kizárták a rasszista  indítékot, helyette "romák egymás közötti leszámolását, uzsorás  hátterű jogvitákat szellőztettek meg".

A szabad demokrata politikus feltételezése szerint ezen  "elhamarkodott, szakmailag megalapozatlan" nyilatkozatok hátterében  bizonyos rendőri szervek vélt megfelelési igénye áll.

Mohácsi Viktória emlékeztetett arra, hogy 2008 júliusában  levélben kereste meg az országos rendőrfőkapitányt, hogy vizsgálják  ki a rasszista indítékokat és azt, hogy az egyes ügyek között  vannak-e összefüggések. Bencze József válaszlevelében a képviselőt  arról tájékoztatta, hogy rasszista motivációra, szervezett  bűnelkövetésre utaló információ nincs.

A képviselő a közleményben reményét fejezte ki, hogy az eltelt  háromnegyed év történései elegendőek voltak ahhoz, hogy a megfelelő  információkat beszerezzék, és a rendőri szervek hozzáállásában a  megfelelő fordulat bekövetkezzen. Hozzátette: ha az általa 2008  során megfogalmazott indítékokat a rendőrség kellő alapossággal vizsgálta volna ki, talán elkerülhető lett volna négy roma - köztük  az 5 éves gyermek - halála.

Bocsánatkérés egy félreérthető mondatért

Egy másik közleményben a képviselőnő bocsánatot kért a meggyilkolt veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma ügyében tett  kijelentéséért. Mint írja, egy televízió  műsorban félreérthetően fogalmazott. (A közlemény szövege itt olvasható.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.