Tatabányára kerül a sokkoló gyilkossági ügy

Nem tárgyalhatja a területileg illetékes győri bíróság az elmúlt évek egyik legbrutálisabb emberölési bűnügyét, mivel a darnózseli feleséggyilkosság nyomozásába bekapcsolódott egy olyan győri rendőr is, aki rokona a Győri Törvényszék elnökének. Emiatt­ az ügy – kijelölés alapján – a Tatabányai Törvényszékre került.

Az általunk megkérdezett jogászok szerint a rendőr közreműködése aligha lehetett olyan súlyú, hogy befolyásolta volna az eljárás végkimenetelét. Ennek ellenére – nyilatkozta lapunknak Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője – ez a cselekedet teljes mértékben kizáró ok a Győri Törvényszékkel szemben. Takács Józsefet, a Győri Törvényszék elnökét távolléte miatt nem tudtuk elérni, helyettese, Dobor Zsuzsanna ugyanakkor elmondta, hogy a bíróság hivatalból észlelte az összeférhetetlenséget. Maga az elnök jelezte a törvényi akadályt, amikor a rokona nevét olvasta a nyomozati iratokban. A rendőrség nem akart megszólalni az ügyben, mivel már kikerült a hatáskörükből az eljárás.

A két hete elkészült vádiratot Gál Katalin ügyész, a győri ügyészség szóvivője ismertette lapunkkal. A szigetközi darnózseli családi házában húsüzemet működtetett a felesége meggyilkolásával vádolt N. János. A 40 éves feleségétől válófélben volt, a gyógytornászként Mosonmagyaróváron dolgozó asszony már korábban különköltözött a férjétől.

Eltűnését a nő családtagjai jelentették be. A falu határát kétszer is rendkívül alaposan átvizsgálták a rendőrök, de először semmilyen nyomot nem találtak. Később a mezőn olyan igen apró szervmaradványokat fedeztek fel, mely felkeltette a gyanút, hogy akár emberi testrészek is lehetnek. A különböző DNS-vizsgálatok, a telefonhívások nyomkövetése, a húsfeldolgozó igen aprólékos, részletes átkutatása során a vádirat szerint egy szörnyű emberölés képe rajzolódott ki.

 

A Hétvége mellékletből ajánljuk

Hargitai Miklós: Miért féltek? 

Rab László: Gyászmenet 

Rab László: Az öreg indián hazatér 

Bárkay Tamás: Radicsék pótkarácsonya 

Szilasi László: Asszony a fronton 

Kardos Ernő: Kecskékért hagyta ott a nagypolitikát 

Minden részletet egyelőre nem ismertetett az ügyészség, azt azonban a vádhatóság bizonyítottnak látja, hogy N. János a lakása alagsorában működtetett húsfeldolgozó gépén ledarálta a feleségét. Utána az egész műhelyt sósavval alaposan átmosta. Az apró szervdarabokat – a legnagyobb is egy-két centiméter átmérőjű volt, de a legtöbb csak milliméterekben mérhető – elégette, majd szétszórta a mezőn. A darálógép nem került elő.

A 2014 júliusa óta előzetes letartóztatásban lévő N. János tagadja a tettét. Az előzetes meghosszabbításáról várhatóan a napokban dönt a Tatabányai Törvényszék.

Kínos jogi esetek

Kizáró ok miatt viszonylag gyakran kell más törvényszékre áthelyezni az ügyeket. Nyilvánvaló, hogy ha bíró, bírósági dolgozó, a bíróságnak tevékenykedő szakértő az érintett, akkor egyértelműen más törvényszék ítélkezik felette. Felmerül, mi van akkor, ha az adott bíróság elnöke, bírája a munkája során vagy a magánéletében szoros kapcsolatot tart fenn a későbbi vádlottal. Ilyen esetben sem marad az ügy az adott bíróságon. Előfordul az is, hogy ha valamelyik törvényszék tárgyalhatná ugyan az adott az ügyet, de valamiért számukra kínos az ítélkezés, akkor apróbb, az összeférhetetlenséget megalapozó műhibákkal át tudják helyeztetni azt más megyébe.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.