Tatabánya: földpanamát gyanítanak

Büntetőfeljelentést tesz egy tatabányai földeladás miatt Budai Gyula, a Fidesszel szövetséges Magosz szövetségi igazgatója, aki ezt Bencsik Jánossal, Tatabánya fideszes polgármesterével közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján jelentette be.

A szóban forgó 23 hektáros földterület állami tulajdonban volt, 1967 óta itt halmozták fel a vértesi erőmű működése során keletkezett salakanyagot és égési terméket.

A két politikus szerint a Nemzeti Földalapkezelő tavaly 12 millió forintért adta el az ingatlant egy magáncégnek úgy, hogy közben a terület hatmilliárd forintba kerülő környezetvédelmi helyreállítása továbbra is az erőmű kötelezettsége maradt.
Budai Gyula hozzátette, hogy a magáncég jelenleg több százmillió forintért, egyes információk szerint egymilliárdért árulja az ingatlant, miközben az erőmű, illetve az állam rá van kényszerítve arra, hogy a területet megvegye, hiszen a salakanyagot valahová el kell helyezni.

Mint mondta, az ügyben jelentős vagyonvesztés következett be, ezért büntetőfeljelentést tesz hűtlen kezelés miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen tettes ellen. Budai Gyula szerint a vagyonvesztés mellett a terület értékesítése jogszabályellenes is volt, többek között azért, mert a földalapkezelő helyett a magáncég hozta az ingatlanbecslést.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy terület tulajdonjogát az erőmű 2000 óta hiába próbálta megszerezni, a magáncégnek viszont "rekordgyorsasággal" sikerült.

Budai Gyula a földalapkezelőt felügyelő pénzügyminisztertől azt várja, hogy rendeljen el vizsgálatot az ügyben, ha pedig erre már sor került, akkor hozza nyilvánosságra az eredményt, például azt is, hogy mi volt az oka, hogy a területet áron alul adták el.

Bencsik János írásbeli kérdést nyújtott be Veres Jánosnak az ügyben. Ebben arra vár választ a pénzügyminisztertől, hogy a tulajdonjog és a környezetvédelmi kötelezettség szétválásával mi a garancia arra, hogy a környezetvédelmi felügyelőség által előírt határidőig, 2010 decemberéig elvégzik a szükséges helyreállítást az ingatlanon. Ugyanis - mint mondta - a terület jelenleg is egészségügyi kockázatot jelent Tatabánya lakosságára a szálló por magas koncentrációja miatt.

Bencsik János arra is felhívta a figyelmet, hogy a vértesi erőmű amúgy is nehéz helyzetbe került, mert a szocialista Kapolyi László gazdasági társasága felmondta az áramvásárlási szerződését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.