TASZ: Mi a baj az abortusztablettával?

Adatokat kér a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet az egészségügyért felelős államtitkárságtól arról, hogy milyen konkrét lépések szükségesek az úgynevezett abortusztabletta tényleges alkalmazásához, illetve mely kutatási eredményekre utal az államtitkárság, amikor a készítmény biztonságosságát vonja kétségbe. A TASZ szerint a tabletta alkalmazása semmilyen enyhítést sem hozna a jelenlegi szabályozáshoz képest.

Néhány napja megtörtént az úgynevezett abortusztabletta regisztrációja - emlékeztet keddi közleményében a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű szervezet. Mint írják, a tabletta egy a WHO alapvető gyógyszerek listáján szereplő készítmény, amellyel bizonyos feltételek esetén (pl. terhesség korai szakasza)  kevesebb és kisebb szövődmény lehetőségének veszélyével végezhető el a beavatkozás.

A TASZ felhívja a figyelmet, hogy az alkalmazását a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium már 2005-ben is támogatta a terhesség 8. hetéig és kórházi körülmények között, azonban a tabletta alkalmazására azóta sem kerülhetett sor. A jogvédő szervezet álláspontja szerint a beavatkozás ilyen módon való elvégzésének lehetővő tétele semmilyen formában nem jelenti a szabályozás enyhülését.

Korábban már a fellángoló indulatok megakadályozták a tabletta kórházi forgalomba kerülését, így azt, hogy a nők egy része hozzáférhessen a korszerűbb, az egészségét kevésbé megterhelő készítményhez - írják.

"Mindenekelőtt közérdekű adatigényléssel igyekszünk megtudni, hogy milyen konkrét lépések szükségesek a tabletta tényleges alkalmazásához, illetve mely kutatási eredményekre utal az egészségügyért felelős államtitkárság, amikor a készítmény biztonságosságát vonja kétségbe" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.