Tartozás miatt akartak lebontani egy épületet Szegeden

Délután két óra körül elvonultak azok a ki nem fizetett vállalkozók, akik azért sorakoztak föl sisakban, csákányokkal, feszítővasakkal egyikük szegedi megrendelőjének háza előtt azzal fenyegetve: lebontják az épületet. A házat rendőrök védelmezték.

Mintegy 150 vállalkozó sorakozott föl ma reggel Szegeden a Körtöltés utcában, hogy lebontsák Fehér Tibor vállalkozó A Fehér T. és Társa Kft. tulajdonosának irodáját és házát. Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége elnöke újságíróknak elmondta, a megjelentek többsége olyan építési vállalkozó vagy családtag, akiknek a körbetartozások folyamán nem fizették ki a különböző beruházásokon végzett munkáját, illetve az általuk megelőlegezett építési anyagokat. Fehér Tibor - Éliás Ádám szerint - húszmillió forinttal tartozik Szűcs László Gold-Ép Bt. nevű vállalkozásának a korábban elvégzett munkáért.

Az épületet a szegedi rendőrök sorfala védelmezte a sisakban, csákányokkal, feszítővasakkal megjelent építési vállalkozókkal szemben. Éliás Ádám újságíróknak elmondta: azért kényszerültek a tiltakozás e formájára, mert az öt gyerekes Szűcs László családi házát el akarják árverezni, mivel nem kapta meg Fehér cégétől a kintlévőségét. Korábban többször próbáltak már Fehérrel tárgyalni szóban és írásban. Szűcs László elmondása szerint azonban Fehér kinevette őket, azt mondta, majd szól a szerb maffiának, illetve azt is említette, hogy a “szegedi rendőrség a zsebében van”.

Éliás arra hivatkozott, hogy a Polgári Törvénykönyv szerint a vállalkozók által beépített, általuk kifizetett anyagok az ő tulajdonukat képezik. A szegedi rendőrök nem engedték a kerítés közelébe a vállalkozókat.

Kérdésünkre Fehér Tibor vállalkozó elmondta: soha nem állított olyat, hogy a szegedi rendőrség a zsebében volna, illetve nem fenyegetőzött a szerb maffiával, nincsenek is kapcsolatai ezekben a körökben. Az építkezéssel kapcsolatos jogvitáról azt állította, hogy nem hogy kevesebbet, hanem másfélmillió forinttal még többet is fizetett a Bold-Ép Bt.-nek, mint amennyi az elvégzett munka alapján járt volna. Nem zárkózik el a fizetés elől, mondta, de csak a bíróság jogerős ítélete után. Hozzátette: csak annyit hajlandó fizetni, amennyit a bíróság megítél. Igaz ugyan - folytatta Fehér Tibor -, hogy cégének műszaki ellenőre átvette a vitás épületet, a műszaki ellenőrnek azonban csak azt kell megállapítania, hogy a teljesítés jó minőségben megtörtént, a munka ára nem rá tartozik. Fehér Tibor úgy fogalmazott: nem ez a törvénytelen felvonulás a jogviták elintézésének a módja.

Időközben a rendőrök száma előbb ötvenre emelkedett, majd – Éliás Ádám és a rendőrség helyszíni parancsnoka között folytatott tárgyalások nyomán – enyhülni látszott a helyzet. Az épület előtt álló pajzsos-sisakos rohamrendőröket ismét gyakorló egyenruhás rendőrök váltották föl.

Értesüléseink szerint jogi vita zajlott a demonstráló építési vállalkozók és a rendőrség között. Éles Ádám elismerte, hogy a demonstrációt csak faxon jelentették be, de azt – egy nem régi jogszabály-értelmezés szerint – nincs joga a rendőrségnek feloszlatni, mert a közrendet és köznyugalmat nem veszélyezteti, és esetükben nem lehet szó a garázdaság tényállási elemeinek meglétéről sem.

A rendőrség parancsnoka közölte a demonstrálókkal: folytathatják tiltakozásukat, ha lerakják kezükből a csákányokat, feszítővasakat, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy embereknek sérülést okozzanak. Hozzátette: amennyiben nem teszik le egy kupacba a veszélyesnek ítélt szerszámokat, akkor a rendőrség feloszlatja a megmozdulást.

A demonstrálók eleget tettek a rendőrség kérésének. Ezt követően délután két óra körül elvonultak a helyszínről.

Éliás Ádám tudósítónknak kijelentette: demonstrációjukat csak fölfüggesztették, később – a nyilvánosság számára most nem közlendő időpontban – folytatják.

Szegedi tudósítónktól

 Bontásra váró épület előtt tiltakozó építőmunkások Szeged belvárosában
Bontásra váró épület előtt tiltakozó építőmunkások Szeged belvárosában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.