Tartozás- és tartásdíj-kalkulátort szorgalmaz az igazságügyi tárca

Kamat-, tartozás- és tartásdíj-kalkulátor kialakítását is javasolja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő úgynevezett Fehér könyvben, vagyis abban a stratégiai dokumentumban, amely az egy év múlva hatályba lépő kódexhez kapcsolódó jogszabályok megalkotását segíti.

A társadalmi vitára bocsátott kiadványt kedden tette közzé a KIM a kormányzati honlapon, és április 16-ig várja hozzá az észrevételeket. A dokumentum azt hivatott elősegíteni, hogy az új Ptk. hatálybalépésének időpontjában - azaz 2014. március 15-én - a kapcsolódó jogszabályok tartalmilag összhangban legyenek a kódexszel, hivatkozásaik megfeleljenek az új Ptk.-nak, és a megváltozott jogszabályi környezethez szükséges információk hatékonyan eljussanak a jogalkalmazókhoz - olvasható a kormány honlapján megjelent tájékoztatóban.

A cél a magánjog zavartalanságának biztosítása - írja a Fehér könyv, amelyben javaslatot tesznek több, a jogalkalmazás megkönnyítését szolgáló kiegészítő eszközre is. Ezek között van egy kamat-, illetve tartozáskalkulátor kifejlesztése, amely segítségével a felhasználó kiszámíthatná a kiválasztott napon fennálló teljes tartozás összegét és annak összetevőit. 

Emellett felvetik egy tartásdíj-kalkulátor létrehozását is, amellyel kapcsolatban felidézik, az új Ptk. bevezeti annak lehetőségét, hogy a bíróság ítéletében úgy rendelkezzen: a tartásdíj évente a következő év január 1-jétől a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves fogyasztói árindex növekedésének mértékével - külön intézkedés nélkül - változzon. A jogalkalmazók azonban jelezték: ez a rendelkezés várhatóan gyakorlati problémákat okoz majd, mert az éves fogyasztói árindex közzététele nem történik meg január 1-jén, így annak időpontjáig sem a jogosult, sem a kötelezett nem tudja, hogy az év első napjától pontosan mekkora a tartásdíj összege.

Annak érdekében - folytatódik a Fehér könyv -, hogy a tartásdíj kiszámítása és a tartozás pontos összegének meghatározása ne okozzon minden évben újabb jogvitákat, célszerű lenne kifejleszteni a kalkulátort. A minisztérium álláspontja szerint ezek a kalkulátorok akkor töltenék be maradéktalanul funkciójukat, ha azokat a KIM fejlesztené ki és helyezné el a hivatalos honlapon. Perbeli alkalmazásuk pedig jelentősen könnyítené a felek és a bíróság helyzetét is - tették hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.