Kétharmados többség retteg az ebolától

A hazai lakosság több mint fele aggódik, hogy fölbukkanhat az ebolajárvány Magyarországon - derül ki az Ipsos kutatásából. A cég 24 országban 18 ezer embert kérdezett ki a betegséggel kapcsolatos félelmeiről.

Világszerte az emberek bő háromnegyede (77 százaléka) tart attól, hogy lakóhelyét elérheti az ebolajárvány. Ugyanakkor a többség (57 százalék) biztonságban is érzi magát, bízba benne, hogy az illetékes hatóságok megfelelő intézkedéseket tesznek a vírus terjedésével szemben - derül ki az augusztus végén készült, 24 országot felölelő felmérésből, amelyet az Ipsos végzett online módszerrel, 18 ezer ember megkérdezésével.

A magyarok az átlagosnál kevésbé tartanak az ebolától, de még így is elég sokan, 63 százaléknyian aggódnak amiatt, hogy a vírus felbukkan hazánkban is. A magyar lakosság a nemzetközi átlagnál nagyobb bizalmat érez az egészségügyi szakemberek tevékenysége iránt: kétharmaduk szerint az itteni hatóságok kellő erőfeszítéseket tesznek a járvány elhárítása érdekében.

Az Ebola-vírus terjedésével kapcsolatos félelmek mindegyik földrészen jelen vannak. Leginkább az indiaiak aggódnak amiatt, hogy a járvány eléri országukat (92 százalékuk), de Argentínában és Franciaországban is nagyon sokan, 90 százaléknyian félnek a fertőzéstől. Az aggodalmak rangsorának élvonalában még a mexikóiakat, dél-koreaiakat és a dél-afrikaiakat találhatjuk – 87-89 százalékos arányokkal.

Összességében az európai polgárok tartanak legkevésbé a járvány felbukkanásától. A svédek veszélyérzete a legkisebb, 52 százalék fél a vírusfertőzéstől. A sorban a magyarok következnek, 63 százalékkal, majd a britek, a németek 65-65 százalékkal, s világviszonylatban még relatíve mérsékelt félelemérzés tölti el a lengyeleket is (66 százalék).

Az állami egészségügy hatékony megelőzési intézkedéseiben főképpen a szaúd-arábiai, orosz és a kínai polgárok bíznak (71-73 százalékuk). Az ebolajárvánnyal szembeni sikeres hatósági erőfeszítésekre a leginkább aggódó indiaiak is számítanak (70 százalék), rajtuk kívül még a németek és a magyarok bizalmi szintje is magas (68 és 66%). Az egészségügyi szervezeteik hatékonyságában legkevésbé a dél-koreaiak, az olaszok, valamint a törökök bíznak - 34-34, illetve 42 százalékuk tart attól, hogy országhatáraiknál nem áll meg a járvány.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.