Társadalmi vitára bocsátaná a halálbüntetés visszaállítását a Jobbik

A rezsicsökkentésről, az áfacsökkentésről, a fiatalok helyzetéről és a mobilitási hétről volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető közölte: jövő hétfőn tárgyalja a Fidesz-KDNP, hogy kétharmados törvénnyel bebetonozzák-e a rezsicsökkentést. Azzal érvelt emellett, hogy a szocialisták ebben a kérdésben egyáltalán "nem megbízhatóak", de vannak náluk komolyabb ellenfeleik is, a "szocialisták megbízói", a multinacionális szolgáltató vállalatok és az EU.

A szolgáltatók nem szeretik a rezsicsökkentést és az EU sem, ezért most kell megvédeni azt, amikor van kétharmad, mert "a gyurcsányisták, a bajnaisták és a szocialisták" az első lehetőséget meg fogják ragadni arra, hogy az árakat emeljék - értékelte. Azt mondta, a szocialista kormányoknak lehetőségük lett volna arra, hogy az energiaszolgáltatókat ne privatizálják, vagy hogy csak évente egyszer, az infláció mértékével emelkedjenek az árak.

Ezzel szemben 2002 és 2010 között 15-ször emelték meg a rezsi árát - közölte, hozzátéve: a szolgáltató cégek bevallott profitja a privatizáció óta meghaladta az 1000 milliárd forintot, amit kivittek az országból. Rogán Antal szavai szerint a szocialisták még azt a jogot is privatizálták, hogy Magyarország szabadon állapodhasson meg a legnagyobb gázszállítóval, Oroszországgal. A fideszes politikus szerint a szocialisták még a Jobbikkal is összefogtak, hogy a kormány ne tudja visszavásárolni az E.ON-t, hogy ne tudjon megállapodni Oroszországgal, hogy ne tudja csökkenteni a gáz árát.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára az energiapolitika legfontosabb célkitűzéseinek az ellátásbiztonságot, az energiafüggetlenség visszaszerzését, a szolgáltatások megfizethetőségének kérdését nevezte.

Gőgös Zoltán (MSZP) azt kérdezte, valóban csökken-e egyes élelmiszerek áfakulcsa. Szerinte ellentmondásosan nyilatkoznak erről a kormánypárti politikusok, miniszterek. Felidézte, hogy a Fidesz 2008-ban húszról tíz százalékra javasolta csökkenteni az élelmiszerek áfáját, de azóta sem történt semmi, sőt "világcsúcsra", 27 százalékra emelték a legmagasabb áfakulcsot.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára azt vetette a képviselő szemére, hogy a szocialisták kormányzása alatt nem volt rezsicsökkentés, inkább emelték ezen költségeket. Negyven éve nem volt ilyen alacsony, három százalék alatti az infláció, az alapvető élelmiszerek ára soha ilyen alacsony nem volt; vizsgálja a kormányzat, hogy milyen élelmiszerkörben lehet csökkenteni az áfát - közölte.

Vágó Gábor (LMP) a múlt héten nyilvánosságra hozott Ifjúság 2012 kutatás kapcsán arról beszélt, hogy a kilátástalanság, a munkanélküliség és a létbizonytalanság jelenti a legnagyobb problémát A 15-29 éves korosztály 49 százaléka akar külföldön dolgozni; míg 2008-ban 48 százalék most csak 36 százalék gondolja úgy, hogy egy jó állampolgár aktívan politizál - sorolta a politikus, jelezve: a kutatás szerint azok fiatalok, akik még kisdobosok sem voltak, azt gondolják, hogy a Kádár-rendszer jobb volt.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős államtitkára szerint a fiatalok kiemelten fontosak a kormány számára. A kabinet dolga elsősorban lehetőséget teremteni számukra, és eddig is számos olyan intézkedést hoztak - többek között a családok szerepének erősítésével -, amelyekkel megfelelő kereteket biztosítanak a fiatalok életéhez.

Tarnai Richárd (KDNP) a múlt heti európai mobilitási hét kapcsán arról beszélt, hogy teljesen mást jelent a mobilitás a Fidesz-KDNP és az MSZP számára. Míg a kormánypártok a közösségi közlekedés fejlesztését, kerékpárutak építését értik rajta, addig Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettesnek a nokiás dobozokat, a tömegközlekedésből kivett összegeket jelenti. Hasonlóan Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselőhöz, aki a Mobilitás ifjúsági szolgáltatótól síbolt közpénzeket - mondta.

Fónagy János államtitkár elmondta, hogy az európai mobilitási hét az EU egyik legnagyobb kampánya. Arra bátorítja a településeket, hogy igyekezzenek meggyőzni polgáraikat az alternatív közlekedési módok, a kerékpár, a gyaloglás, a közösségi közlekedés igénybevételére. Kitért arra, hogy idén 129 magyar település vállalt szerepet a kampányban, a hétvégi budapesti rendezvényekre pedig félmillió ember látogatott ki.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) a bűnügyi zsargonban "öregezésnek" nevezett bűncselekményről beszélt, amelynek során fiatalok egyedülálló, védtelen idős embereket támadnak meg otthonukban. Úgy fogalmazott, hogy ezek a bűncselekmények "a cigányság törvényen kívüli részére jellemző kizárólag". A politikus még szigorúbb büntetéseket javasolt. Nem pusztán a rendőrség megerősítésére, vagy a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására van szükség, hanem például a büntetés-végrehajtás szigorítására, de a halálbüntetés visszaállításának legalább társadalmi vitára bocsátására is - tette hozzá.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő mintha itt sem lett volna az elmúlt három év jogalkotásánál, a problémák régóta ismertek a kormány előtt, azokat az alaptörvényben és a Btk.-ban is próbálták rendezni. Példaként említette, hogy az új Btk. szerint az emberölés alapesetben 5-10 évvel büntetik, de ha idős ember sérelmére követik el 10-20 év a büntetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.