Elvis tér: Przemysl mellett ciki lenne, a Corvin köz mellett nem?

Hiába szavaztak a legtöbben a neten a Margit híd budai hídfőjére, a Városháza az erős lengyel kötődésre hivatkozva más helyszínt javasol az Elvis térnek: a Ferenc körút-Üllői Út kereszteződését, a Corvin tér mellett.

"A szóba került helyszínek között az első helyen a Margit híd budai hídfője végzett. A főváros vezetése az erős lengyel kötődés miatt nem ezt tartja a legmegfelelőbbnek, ezért a még dobogós VIII. - IX. kerület Ferenc körút - Üllői út közötti részét javasolja a Közgyűlésnek Elvis Presley-ről elnevezni - közöte Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató a Budapest Portálon.

A tér lehetséges helyszíneiről a Budapest portálon indult szavazás, tizenkét budapesti, eddig névtelen közterület közül lehetett választani, március 15-éig. A szavazás eredményét egyelőre nem hozták nyilvánosságra - jelentette az MTI.

A listán eleve szerepelt a Margit híd budai hídfője, de hiába nyerte a szavazást, azt nem fogadták el a kezdeményezők (ezek közül lehetett választani: II. kerület, Margit híd budai hídfője, III., Bécsi út-Vörösvári út kereszteződése, IV., Külső Szilágyi út-Megyeri út kereszteződése, VII., István út-Dózsa György út kereszteződése, Ajtósi Dürer sor, VII., Thököly út-Dózsa György út kereszteződése, VIII-IX., Ferenc körút-Üllői út kereszteződése, XII., Alkotás utca-Csörsz utca kereszteződése, XI., Villányi út-Budaörsi út kereszteződése, XII., Fodor utca-Szendrő utca kereszteződése, XIV., Thököly út-Róna utca kereszteződése, XIV., Nagy Lajos király útja-Fogarasi út kereszteződése, XVIII., Üllői út-Arányi Ignác utca-Margó Tivadar utca kereszteződése).

A Városháza persze nem is állította, hogy a szavazók véleménye bármire kötelezné is őket - ahogy azt sem borítékolták, hogy tényleg teret neveznek el a rock and roll királyról. Csak arra kérték az internetezőket, hogy "szavazataikkal segítsék a város vezetőit és döntéshozóit abban, hogy eldönthessék; a jövőben Budapest mely közterülete viselje esetleg az Elvis Presley tér elnevezést!". Az immár szavazatok ezreivel megtámogatott indítványról a Fővárosi Közgyűlés dönt, a fideszes többségen múlik tehát, hogy az I. világháborús przemysli csata emlékműve, avagy a Corvin köz mellé tegyék-e Elvist.

Tarlós István főpolgármester két héttel ezelőtt állt elő az ötlettel, hogy teret, illetve útkereszteződést kellene elnevezni Elvisől, továbbá díszpolgárrá avatni, így tisztelegvén a legendás amerikai sztár ötvenhatos kiállása előtt. "Az amerikai énekes emlékét azért akarja megőrizni a magyar főváros, mert Elvis Presley az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett".

1957. január 6-án Elvis Presley az Ed Sullivan Show műsorában adta elő a Béke a völgyben (Peace in the Valley) című spirituálét, amelyet az '56-os magyarországi forradalommal való együttérzéseként osztott meg az amerikai közönséggel. A műsor házigazdája, Sullivan szavai szerint Elvis egy nagy, magyar segélykampányt tervez. "Fontos neki a magyarok megsegítése. És arra hívja fel a figyelmet, hogy azonnali segítségre van szükség. Arra kéri önöket, hogy minél előbb adják fel az adományokat az egyházaknak és a Vöröskeresztnek. Elvis pedig elénekel egy dalt, amivel a segélyezésre akarja buzdítani önöket."

A fővárosi vezetőség erre tisztelettel javasolta, hogy Presley-ről ne csak teret nevezzenek el, hanem avassák Budapest (post mortem) díszpolgárává,  "a magyarországi forradalom eszméivel való őszinte együttérzéséért, az áldozatok megsegítése, továbbá a forradalom eseményeinek amerikai népszerűsítésében vállalt kiemelkedő szerepéért".

És ha már Elvis díszpolgár lesz, Tarlósék le akarják venni a díszpolgárok listájáról Sztálint, Haynaut és Bach osztrák belügyminisztert.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Elvis Presley 1957-ben (a Jailhouse Rock című film plakátján)
2007. augusztus 15. Elvis PRESLEY amerikai énekes-színész a Jailhouse Rock (Börtönrock) címû 1957-ben készült film plakátján. A rock and roll bálványa 30 évvel ezelõtt, 1977. augusztus 16-án 42 éves korában halt meg Memphisben. (MTI/AP)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.