Koltay megdöbbent, hogy Tarlós kirúgta

Megrendült a városvezetés bizalma a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatójában. Koltay Gábor reméli, menesztése nem azt jelenti, hogy mégiscsak bezárják a színházat.

Azonnali hatállyal menesztették Koltay Gábort, a József Attila Színház Nonprofit Kft. megbízott ügyvezető igazgatóját. A városházi közleményből csak annyi tudható: Tarlós István főpolgármester bizalma megrendült a márciusban ideiglenesen kinevezett teátrumvezetőben.

A fővárosi önkormányzat nem közölt részleteket az eredetileg július végéig szóló megbízatás visszavonásának okairól. Lapunk úgy tudja, hogy a kirúgás hátterében az áll, hogy Koltay Gábor a főváros határozott kérése ellenére hirdette meg a következő évad programját és leszerződtette a társulatot is. Ráadásul az eltelt időben állítólag tovább nőtt a színház adóssága.

A színház bruttó 270 millió forintos tartozására tavaly nyáron, Méhes László kinevezésekor derült fény.  Méhes rövid idő alatt 31 százalékkal növelte a bevételt, és 45 százalékkal a nézőszámot. Ennek ellenére februárban Csomós Miklós arra kérte a direktort, hogy a következő évadtól ne hosszabbítsa meg a szerződéseket, mivel más módon működtetnék tovább az intézményt. A főváros később letett a hasznosítási pályázat kiírásáról.

Csomós kérésére válaszul Méhes lemondott, helyét ideiglenes jelleggel az István, a király és a Honfoglalás című filmek rendezőjeként ismert Koltay Gábor foglalta el. Csomós tőle is azt kérte: ne szerződtesse a társulatot, mivel ezt a feladatot azt új igazgatóra bíznák. Úgy tűnik, nem vette komolyan a kérést.

A főváros átmeneti megoldásként július 31-ig Bognár Józsefnét, a színház gazdasági igazgatóját bízta meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.

Koltay megdöbbent

A megbízott igazgató azonnali menesztését megdöbbenéssel vette tudomásul, hiszen több mint két hónapja keményen dolgozott a színház jövőjéért, abban a szellemben, amelyet a fenntartó egyértelmű márciusi bejelentésével egyetértve társulati formában képzelt el - reagált az MTI-nek Koltay Gábor. "Őszintén remélem, a történtek nem azt jelentik, hogy a színházat mégiscsak bezárják, vagy más formában kerül hasznosításra az épület" - írta Koltay Gábor, aki közleményében azt ígérte, hogy néhány napon belül bővebb információval szolgál a sajtó képviselőinek.

Erre reagálva Csomós Miklós kifejtette: erről nincs szó, de át kell gondolniuk, vajon a Koltay Gábor teremtette új szituációban a színházigazgatói posztra május 17-én kiírt pályázat tisztasága nem kérdőjelezhető-e meg. "Mit közöljünk a potenciális pályázókkal: fogadják el a Koltay intézkedései miatt megváltozott feltételeket vagy írjunk ki új pályázatot?" - érzékeltette az önkormányzat előtt álló döntést a főpolgármester-helyettes.

A József Attila színház bejárata
2011. január 22. József Attila színház. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.