Tarlós István kétszer is hazudott?

Nem egyszer, hanem kétszer is hazudott a Fővárosi Közgyűlésnek Tarlós István főpolgármester a Tormay Cécile utca elnevezésről szóló vita kapcsán – legalábbis a PM szerint.

A 2013. 05. 29-i Fővárosi Közgyűlés tizedik napirendi pontként tárgyalta a fővárosi közterületek elnevezéséről és átnevezéséről szóló javaslatot – emlékeztet közleményében a Párbeszéd Magyarországért párt. Tarlós István az ülés levezető elnökeként a napirendi pont felvezetésében fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy "mielőtt elindulna a szokásos pótcselekvés, szeretném bejelenteni, hogy kerületek részéről és javaslatáról szavazunk."

A PM szerint Tarlós István hazudott, amikor azt mondta, hogy kerületek javaslatáról van szó. A Tormay Cécile-ről való utcaelnevezésről a II. kerület 2013. április 30-i ülésén beterjesztett előterjesztésben ugyanis ez áll: "A Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatalától érkezett megkeresés szerint Tarlós István Főpolgármester úr a Képviselő-testület véleményét kérte az alábbi, II. kerületi közterületek valamelyikének Tormay Cécile írónőről történő elnevezésével kapcsolatban."

Szintén a PM közleménye utal arra, hogy a kerület képviselőtestülete által elfogadott határozat pedig úgy szól, hogy: "A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy Budapest Főváros Főpolgármestere, Tarlós István kezdeményezésére Budapest Főváros Közgyűlése közterületet kíván elnevezni Tormay Cécile-ről. Amennyiben a {Fővárosi Közgyűlés} II. kerületben tervezi ennek megvalósítását, úgy a Képviselő-testület javasolja, hogy az írónő nevét a 15341 hrsz-ú névtelen közterület viselje."

A fővárosi Önkormányzat szerdai ülésen a PM kérdésére Tarlós újra tagadta, hogy a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezte volna a II. kerületnél, hogy Tormay Cécile nevét utca viselje. Ezzel szemben az igazság az, hogy Tarlós István február 15-én saját aláírásával küldött levélben tájékoztatja Láng Zsolt kerületi polgármestert arról, hogy „A Fővárosi Közgyűlés Tormay Cecile írónőről közterületet kíván elnevezni” – olvasható a PM közleményében.

"Nem csupán hazudott tehát Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésnek, hanem ezzel a magatartásával a szélsőjobbnak a kirekesztő eszmék, és azok propagálásának tipikus gyakorlatát követi, miszerint saját körben nyíltan uszítanak, de a nyilvánosság előtt már nem merik felvállalni az ordas eszméket, vagy – mint jelen esetben az utcaelnevezésnél – azok propagandájául szolgáló tetteket" – állítja a Párbeszéd Magyarországért.

Tarlós István ezzel kapcsolatban csütörtökön az MTI-nek azt mondta, civil kezdeményezés alapján, egy általa megnevezni nem kívánt színházi rendező kezdeményezte, hogy a fővárosban viselje közterület Tormay Cécile nevét. Ezt illetékességből elküldte a kerületi képviselő-testületnek, amely meg is hozta támogató határozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.