Tarlós eltüntetné a szovjet emlékművet a leendő Roosevelt térről

Tarlós István kezdeményezésére tárgyalások indulhatnak Moszkva polgármesterével a szovjet emlékmű áthelyezéséről - írja a szerdai Magyar Nemzet.

Tarlós István tárgyalásokat kezdeményez Moszkva polgármesterével a fővárosi Szabadság téren található szovjet emlékmű áthelyezéséről.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés április 6-i ülésén nevezné át a jelenlegi Roosevelt teret Széchenyi István térre, a Szabadság tér pedig – ahol az Egyesült Államok nagykövetsége is van – az egykori amerikai elnök nevét viselné.

A Szabadság téri szovjet emlékmû elõtt nem ritkák a lebontását követelõ tüntetések.
A Szabadság téri szovjet emlékmû elõtt nem ritkák a lebontását követelõ tüntetések.

Azt, hogy a Roosevelt tér Széchenyi nevét kapja, egy tegnapi találkozón Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke indítványozta. Szerinte ugyanis a volt amerikai elnök semmilyen történelmi összefüggésbe nem hozható azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi István alkotásai – az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajóállomás – találhatók.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény vonatkozó pontjának értelmében a névváltoztatás a fővárosi önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozik – olvasható a lapban.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.