Tarlós hangulatkeltésről beszél

Tarlós István főpolgármester hangulatkeltésnek minősítette lapunk azon felvetését, miszerint BKV-csőd esetén polgári védelmi szolgálatra kötelezhetik a buszsofőröket és a karbantartókat. A katasztrófavédelem mindenesetre megkezdte a felkészülést a BKV leállásakor kialakuló válsághelyzetre.

Elméletben elképzelhető, de teljesen valószínűtlen, hogy az állam átvegye a BKV-t – jelentette ki Tarlós István főpolgármester az m1 Ma reggel című műsorában. A városvezető megismételte korábbi mondatait: ha ilyen örökséggel és ilyen adottságokkal bárki átveszi a BKV-t, akkor "bennünk a legkészségesebb partnerre talál, hogy átadjuk, és megmutathassa valaki, hogy mit tud produkálni ilyen helyzetben".

A főpolgármester mindezzel együtt teljesen valószínűtlennek tartja, hogy az állam átvegye a céget, lévén ahhoz túlságosan nehéz helyzetben van.

Tarlós István szerencsétlennek nevezte azt a feltételezést is, amely szerint a BKV csődje esetén polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnék a buszsofőröket, illetve a járművek karbantartását végzőket. "Ez annyira idétlen feltételezés, hogy hangulatkeltésen kívül semmi másra nem jó" – mondta a főpolgármester.

Mint arról lapunkban egy nappal korábban beszámoltunk, semmiféle törvényi gátja nincs annak, hogy az állam saját tulajdonába vegye a BKV-t. Arról is írtunk, hogy az sem elképzelhetetlen, hogy a BKV csődje esetén vészhelyzetet hirdessenek. Ebben az esetben pedig polgári védelmi szolgálatra is kötelezhetik a járművezetőket. Az önkormányzat készítette vészforgatókönyvről viszont nem szólt.

A polgári védelemnél, úgy tűnik, komolyabban veszik a kérdést, információink szerint megkezdték a felkészülést a közösségi közlekedés leállásakor kialakuló válság kezelésére. 

Szintén tegnap írtunk arról, hogy a BKV tájékoztatása szerint a cég már a februári béreket sem tudja kifizetni külső pénzügyi segítség nélkül. Tarlós István erre reagálva ma kijelentette: nem tud róla, hogy a BKV-nál probléma lenne a februári bérek kifizetésével.

Az alkatrészbeszerzés leállítását viszont ő sem tagadta. Átmeneti megoldásként lerobbant járművekből vesznek ki még használható alkatrészeket pótlásnak. De hangsúlyozta: ez önmagában nem vezet a BKV leállásához, hanem bizonyos fokú teljesítménycsökkenést okozhat, ami azt jelenti, hogy ritkábban járnak bizonyos viszonylatok.
 
Nem sokat árult el viszont a kormánnyal folyó egyezkedés állásáról. Csupán megerősítette a korábbi híreket: a főváros javaslatai már a miniszterelnöknél vannak, ebben több lehetőséget foglaltak össze és számszerűsítettek. "Remélem, nem arról van szó, hogy azt a játékot játsszuk, amikor két autó szembemegy, melyik rántja el előbb a kormányt" – mondta a főpolgármester.

Atkári János pénzügyi tanácsadó távozásának hátteréről szintén nem akart beszélni, a lapokban megjelenteket pedig "merő találgatásnak, a fantázia szüleményének" nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.