Luxushotel miatt kell menniük a hajléktalanoknak, Tarlós inkább személyeskedett

A Fővárosi Közgyűlés azt tervezi, hogy bezárja az Oltalom Karitatív Egyesület budapesti, József nádor tér 10. szám alatt lévő női hajléktalanszállóját.

A Város Mindenkié csoport tájékoztatója szerint úgy szüntetnék meg a 64 férőhelyes női átmeneti szállást, hogy máshol megnyitnának másik szállást. A szállás jelenlegi lakóit a BMSZKI Gyáli úti „munkásszállójának" egyik emeletén (egy újonnan kialakított átmeneti szállás férőhelyein) helyeznék el. Ez azt jelenti, hogy csökkennének a legszegényebb budapestiek számára hozzáférhető szálláslehetőségek a belvárosban.

A közgyűlésen több ellenzéki képviselő is az előterjesztés napirendről való levételét javasolta, de hiába. Köztük volt Csárdi Antal (LMP) is, aki szót kért az AVM aktivistájának, Erdősné Csurika Máriának. A hajléktalan azt szerette volna elmondani, hogy miközben a rendszerváltás óta folyamatosan növekszik a nők aránya a hajléktalanok között, ezt nem követte a nők számára rendelkezésre álló férőhelyek száma. A valódi megoldás pedig az lenne, ha a Fővárosi Önkormányzat azon dolgozna, hogy minden embernek lehetősége legyen emberhez méltó lakáskörülmények között élnie. Tarlós István nem járult hozzá, hogy egy hajléktalan nő hozzászólhasson egy női hajléktalanszállás bezárásáról szóló előterjesztéshez. Amikor Csárdi Antal felolvasta az AVM közgyűlési képviselőknek a témában írt nyílt levelét, a főpolgármester személyeskedő megjegyzéseket tett az AVM-re és a csoport megjelent aktivistáira.

Az AVM nem ért egyet azzal, ami a döntés indoklásaként a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. részéről az előterjesztés mellékleteként közölt levelekben szerepel. Eszerint az átmeneti szállónak „nem itt van a helye a kerületben". A hajléktalanok jogaiért küzdő szervezet nem ért egyet Bagdy Gábor alpolgármesterrel, aki szerint „nem ideális", hogy a belváros szívében működik a szálló. A fővárosi hajléktalanellátás már most is indokolatlan mértékben koncentrálódik a város külső részeiben, ami abba a szélesebb folyamatba illeszkedik, amelynek során a szegényebb városlakók (gyakran hathatós önkormányzati és állami segítséggel) kiszorulnak a belvárosból. Ráadásul az V. kerületben ez az egyetlen hajléktalanellátó intézmény, a kerület még annak a jogszabályi kötelezettségének sem tesz eleget, hogy biztosítsa a hajléktalan emberek nappali ellátását.

Az AVM szerint nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a döntés összefüggésben lehet azzal, hogy a híradások szerint a József nádor téren hamarosan luxusszálloda nyílik.

– Szomorúnak tartjuk, hogy a József nádor téri fejlesztéseknek a tér gyönyörű, idős fái után a belváros egyetlen hajléktalanellátó intézménye is áldozatul esett – írta az AVM közleményében. – A fővárosi képviselők többségi álláspontja szerint – úgy tűnik – a József nádor téren csupán a luxusszálloda milliomos vendégeinek van hely, a legszegényebb budapestiek nincs. Felháborítónak tartjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzata legszegényebb budapestiek külvárosba való kiszorításán, és nem pedig azon dolgozik, hogy az „átmeneti szállók" valóban átmenetiek legyenek, és a hajléktalan embereknek lehetőségük legyen megfizethető, önálló lakásba költözniük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.