Tarlós igen jól fizeti a tanácsadóit

A főváros évi 278 millió forintot fizet 34 személynek, a legtöbbet Tarlós István tanácsadói keresnek.

A jövőben induló uniós közlekedésfejlesztési projektek megvalósításában vesz majd részt Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke, a fővárosi tanácsadói kör januárban leigazolt tagja, de már most havi 800 ezret kap a tanácsaiért.

Az egykori civil harcostársát, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) decemberben menesztett igazgatóját, Vitézy Dávidot eddig nyíltan támadó szakember immáron maga is a rendszer része lett. A Népszabadság információi szerint a neve az újjáalakuló fővárosi cégháló más posztjain is felmerült, de végül Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes tanácsadója lett. A tisztségre viszont Tarlós István főpolgármester kérte fel.

Dorner lapunknak úgy fogalmazott: azt a szakmai álláspontot képviseli majd, amit eddig civilként, csak most fizetést is kap érte. Ha pedig kibékíthetetlen ellentét alakulna ki közte és a városvezetés között, akkor egyszerűen nem csinálja tovább.

Nem ő kapja a legtöbbet.

Az Origo értesülése szerint évente 278 millió forintot fizet ki a fővárosi önkormányzat összesen 34 tanácsadónak. Néhányan közülük gyakorlatilag a hivatal teljes állásban lévő munkatársai, akiket azért alkalmaznak így, hogy kikerülhessék a közigazgatásban használatos bértáblát. (A tanácsadók fizetésére, számára, illetve feladatukra vonatkozó közérdekű adatigénylést egyébként a Népszabadság is benyújtotta, de eddig még nem kaptunk választ.)

A legtöbbet Tarlós István tanácsadói keresnek. Így havi egymilliót kap Szűcs-Somlyó Mária – a listán férjezett nevén szerepel – kommunikációs igazgató, Szegvári Péter önkormányzati tanácsadó, aki a BKK igazgatóságának elnökeként további 500 ezer forintot tehet zsebre. De a főpolgármesteri iroda vezetője, Kovácsné Tóth Ágnes is havi egymilliót kap a szolgálataiért.

A Népszabadság korábbi munkatársa, Schmidt Gábor sajtóreferens havi 750 ezret kap, Derce Tamás egykori újpesti polgármester fia, Derce András jogi tanácsadó 500 ezret, Szemenyei László stratégiai referens 800 ezret. Utóbbi egyúttal a Városigazgatóság Zrt. igazgatósági tagja is 210 ezerért havonta. Az új holding felügyelőbizottságának elnökének pedig Derce Tamást kérték fel.

A főpolgármesteri hivatal közleményében fontosnak tartotta közölni, hogy a Demszky-érában ennél magasabb tanácsadói fizetések is voltak, most csak éppen eléri az egymilliót a legmagasabb juttatás. Ráadásul akkor többször és több jutalmat és cafeteriát kaptak. A tanácsadók létszámát azóta 50-ről 34-re csökkentették. Arról nem viszont nem szóltak, hogy a főváros költségvetése időközben 550 milliárdról 330 milliárdra csökkent.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.