Tarany polgármestere is felajánlja jutalmát, és marad a Fideszben

Töreki István, a Somogy megyei Tarany polgármestere hétfői közleményében azt írta, hogy nem kezdeményezte a Fideszből való kilépését, és jótékony célra ajánlotta fel a számára megítélt jutalmat.

A polgármester azokra a sajtóértesülésekre reagált, amelyek szerint nem volt hajlandó visszafizetni a számára megítélt jutalmat, inkább kilépett a Fideszből.

Töreki István közlése szerint a helyi közösség támogatására, a helyi óvoda udvarának térkövezésére ajánlotta fel a képviselő-testület által részére megszavazott háromhavi illetményét, 703 381 forintot. "Eredeti szándékom is ez volt, eszembe se jutott felvenni vagy zsebre tenni, hiszem tudom, a falunak nagy szüksége van minden támogatásra"- fogalmazott. Hozzátette, ezért válaszolta arra a kérdésre, hogy visszaadja-e a jutalmat azt, hogy nem.

"Belátom, hogy ez félreértésekre adhatott okot, azt a látszatot kelthette, hogy én magamnak akarom ezt a pénzt, pedig ez eszembe se jutott, a következményeit vállalom" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Ebben az is olvasható, hogy nem kezdeményezte a Fideszből való kilépését, "csak hirtelen haragból" mondta ezt. 

A hétfői Magyar Hírlap arról írt, hogy visszafizették vagy jótékony célokra fordították a számukra megítélt jutalmakat az érintett önkormányzati vezetők. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta: csaknem 900 polgármesterrel, alpolgármesterrel kapcsolatban kértek be adatokat a választókerületi elnököktől arról, hogy tavaly év végén részesültek-e jutalomban.

A települések önkormányzati testületeinek kilencven százalékában nem döntöttek a vezetők jutalmazásáról. Jutalmakról 114 esetben lehet beszélni, ezek közül 93 esetben az érintett vezetők rögtön jótékonysági célra ajánlották fel az összeget. Nyolc esetben a polgármesterek, alpolgármesterek fel sem vették a pénzt, csak megszavazta számukra a testület. Tizenketten visszafizették a megítélt összeget, egyedül Tarany polgármesteréről kapott ellenkező információt a lap.

A Magyar Nemzet szerint a főpolgármester-helyettesek is jótékony célokra fordították, illetve fordítják múlt évi bruttó 1,5-1,5 millió forintos jutalmuk adólevonás után megmaradt részét. A múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök kérte erre az önkormányzati vezetőket - írta a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.