Tapssal és éljenzéssel fogadták a szerb rendőröket

Botokkal, kövekkel, vizespalackokkal felfegyverkezett migránsok egy csoportja, becslések szerint úgy ezren lehettek, szerda délután megkísérelték ledönteni a lezárt Röszke II. határátkelőhelyet védő kerítést, és rátámadtak az azt védő magyar biztonsági erőkre.
Bakonyi Györgynek, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának röszkei tájékoztatása szerint a migránsok délután három körül ultimátumot intéztek a magyar hatóságokhoz: átengedik őket, hogy folytathassák útjukat Németország felé, vagy támadnak.

– Természetesen nem engedünk az efféle ultimátumoknak – szögezte le Bakondi.

Egy órával később fiatal férfiak egy csoportja megtámadta az átkelőt lezáró kerítést. Magyar oldalról a rendőrség könnygázzal és vízágyúval tartóztatta fel a támadókat.

A túloldalról mindezt tétlenül nézte a szerb rendőrség. Legfőbb gondjuk a támadások alatt az volt, hogy elbújjanak a magyar oldalról áthömpölygő könnygáz elől. Meg sem kísérelték azonban megakadályozni a támadásokat, noha azokban aktívan egyszerre csak mindössze 40-50 fiatal férfi vett részt.

Egy órával az első roham után a migránsok újabb nagyszabású támadásba kezdtek. Ekkor előbb egy férfi mászott fel a kerítésre, majd többen követték, átugráltak a védőmű magyar oldalára, és ledöntötték a kerítést. Addigra azonban már több száz testpáncélba öltözött védőpajzsos rohamrendőr sorakozott fel a határátkelőn, akik megakadályozták a migránsok beáramlását.

Bakondi tájékoztatása szerint a kora délutáni összecsapásokban 20 rendőr sérült meg. Este hat körül mintegy két tucat szerb rohamrendőr jelent meg könnyű felszerelésben a megtámadott határátkelőnél. Őket tapssal és éljenzéssel fogadták migránsok.

Az M1 élő közvetítésében az hangzott el, hogy két kisgyermeket – egy fiút és egy kislányt – átdobtak a kerítésen. Mindkét gyermeket súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közben bejelentette, hogy Magyarország jegyzékben követelte Szerbiától, lépjen fel a felfegyverkezett migránsok szerb területről indított támadásainak beszüntetése érdekében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.