Táppénz helyett lábon gyógyulunk

Menekülnek az emberek a betegállományból, mert féltik a munkahelyüket, és a helyzet május 1-jétől még rosszabb lehet.

Az MR1 - Kossuth Rádió Napközbenben című műsorában szó volt az új táppénzszabályok várható hatásairól, és arról is, megéri-e majd csalni, a bejelentett bérrel trükközni.

Sok még a bizonytalanság a május 1-jével hatályba lépő új táppénzszabállyal kapcsolatban, amely egyebek közt kimondja, hogy a táppénz napi maximuma 10400 forintról 5200 forintra csökken. A módosítást azzal indokolták, hogy kevesebb lesz a csalás és a visszaélés, a korábbi tapasztalatok alapján nem minden ok nélkül. Mostanra azonban mintha megváltozott volna a helyzet, a győri háziorvos legalábbis úgy látja, a betegek inkább betegen is bemennek dolgozni, még tüdőgyulladással is lábon gyógyulnak, mert féltik munkahelyüket.


Ezt egyébként alátámasztják a megyei kormányhivatal adatai is, amelyek szerint gazdasági válság beindulásától kezdve folyamatosan csökken a táppénzes napok, a passzív ellátottak száma. Az OEP egyébként tavaly több mint ötvenezer esetben vizsgálta a táppénzjogosultságot Győr-Moson-Sopronban, és mindössze 900 esetben szüntette meg azt, és ez sem jelenti azt, hogy mindegyik indokolatlan volt.


A táppénzes esetek, illetve napok és a kétes ügyek számának csökkenése országosan is jellemző volt - mondta Bogdán Zsuzsanna, az OEP illetékese a műsorban. A szakember fontosnak tartotta tisztázni a részleteket is. Mint mondta, 60 százalékos táppénz esetében bruttó havi 260 ezer, az 50 százalékos mérték esetében pedig bruttó havi 312 ezer forintos bértől lép majd működésbe a táppénzplafon. A veszélyeztetett terhesek esetében változás lesz, hogy az első 15 keresőképtelen napra nem a munkáltató által fizetett betegszabadság, hanem táppénz jár majd.


Zara László adószakértő a műsorban azt mondta, a vállalkozói réteget nem nagyon érintik az új szabályok, mert a bejelentett bérek ebben a körben nem távolodnak el messzire a minimálbértől, a többi pénz pedig gyakran zsebbe megy, így nem nagyon lesz értelme operálni a bejelentésekkel. A változó táppénzszabályok csak az igazán a magas jövedelműeket foglalkoztató bankszektort, a közigazgatást érintheti, ahol viszont a munkáltatók jobban járhatnak, hiszen arányosan nekik is kevesebbet kell majd fizetniük a táppénzen lévő dolgozók után.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.