Tanúkihallgatásokkal folytatódott a Kolompár-per

Tanúkihallgatásokkal folytatódott a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen indított büntetőper a Kecskeméti Városi Bíróságon, a tárgyaláson az Európai Szociális Alap és a hazai költségvetés által kiírt pályázat elszámolásához felhasznált számlák valóságtartalmát vizsgálta a bíróság.

A csütörtöki tárgyaláson a Mélykúti Cigány Érdekképviseleti szervezet vezetőjét hallgatta ki a bíróság. A Kolompár Orbán elsőrendű vádlott leányának élettársa által vezetett szervezet részt vett abban a konzorciumban, mely az Európai Bizottság és az akkori munkaügyi minisztérium illetékes hatósága által kiírt pályázaton 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A támogatási szerződést 2006. február 14-én írták alá. A szerződésben a minisztérium vállalta, hogy 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósít a megyében élő roma kisebbség társadalmi integrációjához, illetve ahhoz, hogy biztosított legyen az esélyegyenlőségük a munkaerőpiacon. Ennek az összegnek a 75 százalékát az Európai Szociális Alap, 25 százalékát a hazai költségvetés biztosította.

A szerződő feleknek az aláírással egy időben kiutaltak 63,75 millió forintot. A vádirat szerint a szervezetek ezt követően úgynevezett előrehaladási jelentést nyújtottak be, és további 81,75 millió forintot vettek fel. Ezután a szervezetek további 76,5 millió forint támogatási összeg kiutalását kérték, melyet azonban az ellenőrző szervezet nem teljesített, és átfogó szabálytalansági vizsgálatot kezdeményezett.

A tanú elmondta: a pályázati pénzből a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet 2006-ban hatmillió forintot utalt tovább a mélykúti szervezetnek, az összegből béreket fizettek ki. A tanú több esetben sem emlékezett pontosan arra, hogy a feleségének a takarításért átutalt pénz mikor és hogyan érkezett meg. A tanú feleségét a kiskunmajsai Zor Kft. alkalmazta, melynek Kolompár Orbán felesége az ügyvezetője. Elmondása szerint a személynevek megjegyzése problémát okoz neki, ezért arra sem emlékezett, hogy amikor a pályázat keretében két személygépkocsival Olaszországba és Franciaországba utaztak, kik voltak a csoport tagjai.

Mátyásné Polereczki Éva bíró a tárgyalási nap elején ismertette azt, hogy a február 3-áig tartó szakaszban a nyolc vádlott közül kinek kell az adott napon megjelennie. A tanácsvezető bíró tájékoztatása szerint február 3-át követően április 4-én folytatódik tanúkihallgatásokkal a bizonyítási eljárás.

A Kolompár Orbán és nyolc társa elleni per 2009 novemberében kezdődött, majd 2010 nyarán indult újra a kecskeméti bíróságon. Az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével és a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja az ügyészség.

Kolompár Orbán egyébként ma köszönt le az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöki tisztéről, miután az OCÖ csütörtöki alakuló ülésén Farkas Flórián fideszes képviselőt, a Lungo Drom elnökét választotta meg utódául.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.