Tanúgondozás indult a Debreceni Járásbíróságon

Mostantól külön ügyintéző tájékoztatja a tanúkat jogaikról és kötelességeikről. Ezzel gyorsulhat a munka, mert az eljárások sokszor a beidézettek távolmaradása miatt húzódnak el.

Annak érdekében, hogy a tanúk tájékoztatása az eddigieknél még hatékonyabb legyen, tanúgondozó program indult a Debreceni Járásbíróságon. A tanúgondozó az őt megkereső tanúkat tájékoztatja a jogaikról, kötelezettségeikről, az igazolatlan távolmaradás következményeiről, a távolmaradás előzetes kimentésének lehetőségeiről, a kiskorúak bíróság előtti megjelenésének kötelezettségéről, a felmerült költségek megtérítésének szabályairól, illetve a bíróság megközelíthetőségéről és elérhetőségeiről.

Ezzel kapcsolatban Tatár Tímea, a törvényszék sajtószóvivője elmondta: a Debreceni Járásbíróságra érkező ügyekben évente több ezer tanú tesz tanúvallomást. Bár túlnyomó részük ezt komolyan veszi, és vallomásával segíti a bíróság munkáját, néha az is előfordul, hogy a bírósági eljárás a beidézett tanú távolmaradása miatt húzódik el, máskor pedig rendőri elővezetést kell elrendelni egy-egy régóta várt tanú kihallgatása érdekében. Mivel a tanúvallomás igen jelentős szerepet tölt be a bíróság által lefolytatandó bizonyítás során, ezért elengedhetetlen, hogy a megidézett tanú tisztában legyen az eljárásban őt megillető jogokkal, valamint azokkal a szabályokkal, melyeket be kell tartania.

A Debreceni Törvényszék illetékességi területén működő bíróságokon a tanúk tájékoztatása az irodák ügyfélfogadásain, a panasznapokon, a vezetői fogadónapokon a gyakorlatban eddig is megvalósult, a telefonon érdeklődő ügyfelek, tanúk számára az irodák munkatársai szintén megadták a kért és szükséges információkat. Mostantól azonban egy erre kijelölt ügyintéző ad felvilágosítást telefonon és személyesen.

A Debreceni Törvényszék honlapján a tanúgondozó elérhetősége mellett immár egy részletes, a büntető-, polgári-, szabálysértési eljárásokra egyaránt kiterjedő, a tanúk jogait és kötelezettségeit felsorakoztató tájékoztató is olvasható.

 

 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.