Tankönyvrendelés csak a választások után

A választások utánra tolná el a tankönyvrendelés időszakát a kormány. Az idei tanévben tapasztaltnál is nagyobb késedelmek várhatóak, a káosz borítékolható.

A tankönyvjegyzéket, amely az iskolákban használható tankönyveket sorolja fel, évek óta februárban teszik közzé, majd az iskoláknak március végéig kell leadni a rendeléseket. Az Emmi rendeletének tervezete szerint azonban mostantól a jegyzéket elég lesz április 10-én közzétenni, a könyveket pedig április 30-ig kell megrendelniük az iskoláknak – hívta fel a figyelmet az Index.

A tervezet szövegében csak az szerepel, hogy a tankönyvjegyzéket "a tankönyvrendelés határideje előtt legalább húsz nappal" kell közzétenni. Az egy másik helyen olvasható, hogy a rendelés határideje "április utolsó munkanapja". A szűkös rendelési időszakot tovább csökkenti a hatnapos tavaszi szünet (április 17-22). A rendelet alapján a kiadók csak május 10. körül kapják meg a rendeléseket és a pontos példányszámokat.

A tavalyi határidőkel számolva július 15-ig, azaz kevesebb mint két hónap alatt kellene legyártani a teljes magyar tankönyvmennyiséget, vagyis mintegy 12 millió tankönyvet. A kiadók már tavaly is azt mondták: a könyvek csak úgy juttathatók el időre az iskolába, ha a határidőket mindenki nagyon pontosan betartja. Ehhez képest most egy hónappal kevesebb idő lenne erre. Az Indexnek egy, a folyamatokra rálátó forrás azt mondta: nemcsak az lesz a probléma, hogy nem minden iskola kapja meg a tankönyvet, hanem az, hogy nem lesz mit kiszállítani.

A portál szerint nem véletlen, hogy az egész procedúrát az április 6-i választások után akarják indítani, nehogy ismét a problémáktól legyen hangos a sajtó. A tankönyvterjesztés államosítása az idei tanévben ugyanis – mint arról a Népszabadság is többször beszámolt – komoly problémákat okozott. Még november közepén is voltak olyan érettségiző osztályok, amelyekben nem kapta meg mindenki a tankönyvét, és volt olyan iskola is, ahol a diákok párban voltak kénytelenek tanulni, mert az osztály egyik felének a tankönyvei, a másik felének pedig a munkafüzetei érkeztek csak meg.

Az addigi piaci terjesztői cégek helyett ugyanis az állami Könyvtárellátónak (Kello) lett a feladata a könyvek eljuttatása az iskolába, ám neki nem sikerült maradéktalanul teljesítenie a feladatot. A háttérben minden bizonnyal a Kello logisztikai nehézségei állhattak, kiadói körökben pedig azt feltételezték, hogy könyvek eltűnhettek a rendszerben. Erre engedett következtetni az is, hogy számos iskolában olyan könyveket kaptak, amelyeket nem rendeltek meg és nem is volt rájuk szükség, ezt azonban hiába jelezték, a Kello nem szállította el a köteteket. 

A kormány a problémák ellenére tavaly decemberben államosította a tankönyvkiadást is, vagyis egy évi 16 milliárd forint forgalmú, biztos piacot szerzett meg. A törvény értelmében 2014. január 1-jétől megszűnt a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, helyette „az állam teljes körű felelősségére épülő” rendszert vezetnek be. A tankönyvek fejlesztéséért és kiadásáért egy állami szerv felel, a kötetek megrendelése, beszerzése és az iskolákba történő eljuttatása továbbra is a Kello feladata lesz.

Az államosítással egyidejűleg a rendelhető tankönyvek számát is lecsökkentették. Eddig évfolyamonként és tantárgyanként akár 5-10 tankönyvcsalád közül is rendelhettek a pedagógusok, ezentúl csak kétféle kötet közül lehet majd választani. Hoffmann Rózsa szerint így érhető el, hogy az ország minden diákja ugyanolyan magas színvonalú oktatásban részesüljön.

Szakmai körökben felháborodással fogadták a lépést, a kiadók perrel fenyegettek, a pedagógusok módszertani szabadságukat féltik. A kör ugyanis most bezárult: az államosított iskoláknak előírt egyetlen központi tanterv mellé bevezetik az egyentankönyvet, amelyet az állam fejleszt, ad ki és forgalmaz, a szakfelügyelők pedig ezentúl azt ellenőrzik majd, az állam által előírtakat hűen adják-e le a pedagógusok. A pedagógiát ezzel puszta betanítási tevékenységgé degradálják. 

Az Index úgy tudja: az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet gőzerővel vásárolja fel a magánkiadóktól a használható tankönyveik szerzői jogait. A különösen szűkös határidők miatt a szerzői jogok megszerzését azzal is lehetővé teszi a rendelet az OFI-nak, hogy a jogokat egy már folyamatban lévő minősítési eljárás közben is át lehet adni. A jogszabály lehetőséget adna a könyvek egyfajta mixelésére is.

Dolgozók könyveket válogatnak a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó X. kerületi, Kozma utcai raktárában
Budapest, 2013. augusztus 12. Dolgozók könyveket válogatnak a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó X. kerületi, Kozma utcai raktárában 2013. augusztus 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.