Vajon Hoffmann megérti? Tanítani kellene a vakírást!

Magyarországon jelenleg nincsenek meg a feltételei annak, hogy az általános iskolások megtanulhassák a számítógép billentyűzetének leggyorsabb használatát, az úgynevezett tízujjas vakírást. Pedig a világ más tájain a kézírás mellett a vakírást is elsajátíttatják a kisiskolásokkal.

Bár azt a legtöbben elismerik, hogy a jövő a számítástechnikáról szól, ezért jó lenne, ha a gyerekek már kisiskolásként megtanulnák a tízujjas, úgynevezett vakírást, Magyarországon erre még nincsenek meg a feltételek - adta hírül az InfoRádió, amely megemlíti: több fejlett délkelet-ázsiai országban a gyerekek az iskolában a kézírás elsajátítása mellett megtanulják a billentyűzet profi használatát is, amelyet szakemberek tízujjas vakírásnak neveznek.

A világ más tájain a kézírás mellett a vakírást is elsajátíttatják a kisiskolásokkal\n
Szabó Barnabás 2003.04.03. Digitális 186. sz. CD Mexikói út, Zugló, Mozgásjavító Általános Iskola, Diákotthon és Pedagógiai Szakszolgálat , mozgáskolátozott, mozgássérült gyerekek, gyermekek torna a vízben, a kicsiket gépelni tanítják, gépírás tanítás, iskola, oktatás, foglalkozás, tanár, számítógép, úszás vizitorna, gyógytorna

Bersényi Ivánné, a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetségének alelnöke szerint erre Magyarországon is szükség lenne. "Az élet minden területén kellene használni a tízujjas vakírást, amelynek elsajátítását a számítógép korában el lehetne kezdeni már 8-9 éves kortól. A szükséges tudás heti egy-két órában elsajátítható lenne, de ehhez nagyon kevés segítséget kapunk a felsőbb szervektől" - nyilatkozta az InfoRádiónak.

A Szülők Egyesülete a Gyermekekért elnöke szerint is fontos lenne, ha a gyerekek az iskolában megtanulnák a számítógépes gyorsírást. Ugyanakkor Simonné Toldi Ágnes szerint ez a hátrányos helyzetű térségekben kivitelezhetetlen, térítéses szakkörök formájában pedig a középrétegeknél sem lenne rá igény, legföljebb a felső tízezernél. "Fontos lenne ennek az oktatása, már csak azért is, mert a számítógép és az idegen nyelv a jövő kulcsa. Feltételezem, hogy szülők részéről is lenne erre igény, viszont vannak hátrányos helyzetű családok, amelyeknek nem feltétlenül van számítógépe" - mondta az InfoRádiónak.

Bánhidi Sándorné, az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete főtitkára az InfoRádiónak elmondta: a tanrendbe be lehetne illeszteni a számítógépes gyorsírást. Probléma szerinte az lenne, hogy a legtöbb tanár sem tud "vakon" írni. Hozzátette: ők már akartak ilyen tanfolyamot indítani a pedagógusoknak, de nem volt erre igény.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az idei tanév rendjét ismertető sajtótájékoztatón azt mondta: a köznevelési rendszer megújításával megszűnik az, hogy az oktatást szolgáltatásként értelmezzék, így Magyarországon nem fordulhat az elő, ami az Egyesült Államokban, hogy az alsós diákokat nem tanítják meg kézzel írni, csak számítógéppel.

Az oktatási államtitkárság írásos választ is küldött az InfoRádiónak. Eszerint nem szerepel a számítógépes gyorsírás általános iskolai oktatásának kötelezővé tétele a terveik között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.