Tanácsok a Zika-vírus megelőzéséhez

Hazánkban a járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást Zika-vírus-fertőzésre gyanús megbetegedésről. A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki – írta közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy több európai polgárt is megfertőzött a Zika-vírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útja során. Németországban kettő, Nagy-Britanniában öt esetet regisztráltak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírus-fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ÁNTSZ – az ECDC ajánlásával egybehangzóan – valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, hogy a célország érintett-e a Zika-vírus járványban.

Ha a célországban a vírus intenzíven terjed, vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben).

Aki mégis úgy dönt, hogy ilyen térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. A Zika-vírus-terjedéssel sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés. Az egyéni védekezés jelentősége kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők esetében. Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről. A szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren fontos, különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor a szóban forgó betegséget terjesztő szúnyogok leginkább csípnek.

Az ÁNSZ azt javasolja, hogy az utazók használjanak szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint. Erősen ajánlott hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt viselni, különösen a Zika-vírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában (nappal). Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.

Amennyiben az érintett területről visszatérőknél láz, kiütés, fejfájás, kötőhártya-gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz, és említsék meg utazásuk helyszínét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.