Tanácskozóképességhez kötné a Jobbik az Országgyűlés üléseit

A Jobbik kezdeményezi, hogy a jövőben csak az összes országgyűlési képviselő legalább egyharmadának jelenlétében lehessen parlamenti plenáris ülést tartani.

Az erről szóló házszabály-módosítási indítványt hétfőn nyújtotta be Szilágyi György. A jobbikos politikus hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: az Országház az országgyűlési képviselő munkahelye, tiszteletdíját pedig országgyűlési képviselői munkájának ellátásáért kapja. A házszabály ugyan általánosságban kimondja a jelenléti kötelezettséget, azonban a szavazásokon történő jelenlétet nevesíti egyedül, mint kötelezően betartandó szabályt.

A Jobbik szerint ugyanakkor a tárgyalt törvények súlyára való tekintettel és a képviselők felelős döntése érdekében a bizottsági ülésekhez hasonló tanácskozóképesség előírására van szükség.

Az ellenzéki javaslat szerint az Országgyűlés akkor tanácskozóképes, ha az összes képviselő több mint egyharmada az Országgyűlés ülésén jelen van. Az Országgyűlés tanácskozóképességének megállapítására csak akkor van szükség, ha azt bármelyik jelenlévő képviselő kéri.

Tanácskozóképesség szempontjából az Országgyűlés ülésén jelen lévő, a számára kijelölt üléshelyén tartózkodó, képviselői kártyáját a szavazáshoz megfelelő módon elhelyező képviselőt kellene jelenlevőnek tekintetni a Jobbik javaslata szerint.

A módosítás révén az ellenzéki párt azt is rögzítené a házszabályban, hogy ha az Országgyűlés nem tanácskozóképes, az elnök az ülést határozott időre félbeszakítja a tanácskozóképesség helyreállítása érdekében és ha a tanácskozóképesség a határozott idő elteltét követően nem áll helyre, az elnök elhagyja az elnöki széket; az ülés ezzel félbeszakad és csak az Országgyűlés elnökének összehívására folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.