Támogatja, csak éppen nem engedélyezi az ételosztást a főváros

Tarlósék szerint szó sincs arról, hogy adminisztatív eszközökkel akadályoznák a "nemes és támogatandó" karitatív akciókat - de egyelőre valóban nem engedélyezik a közterületi ételosztásokat.

Egységes koncepciót készít a főváros a közterületi ételosztások engedélyezéséről. Ennek elkészültéig viszont az egyedi, közterületen történő ételosztási kérelmeket egyelőre nem bírálják el - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel. Közleményük szerint viszont Budapest közterületeinek csak egy részét kezeli a Fővárosi Önkormányzat. A kerületi önkormányzatokhoz tartozó területeken az érintett önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a hozzájuk tartozó közterületek használatának engedélyezéséről, így például az utcai ételosztásról is, mint ahogyan arra jelenleg is számos példa akad. A karitatív szervezetek pedig a közterületi ételosztás mellett saját területükön, intézményeikben is oszthatnak élelmet a rászorulóknak - tették hozzá.

Mint írják, "szó sincs arról", hogy a Fővárosi Önkormányzat adminisztratív eszközökkel akadályozná a rászorulók segítését, "nemes és támogatandó" gesztusnak tartják a karitatív akciókat, mint az ételosztások, több ilyen kezdeményezést támogatnak is. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a frekventált fővárosi közterületeken rendezett állapotok legyenek, és megjegyezték, hogy az érintett fővárosi közterület rendeltetésszerű használatának biztosításával kapcsolatban számos lakossági panasz érkezett a fővároshoz.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a Fővárosi Önkormányzat támogatásával jelenleg kilenc helyszínen működik a hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha. Három helyszínen utcai, közterületi étkeztetés működik. A főváros által fenntartott nappali melegedőkön - ahol összesen 3600 férőhely áll rendelkezésre - reggelit is kapnak a rászorulók - tették hozzá.

A Fővárosi Önkormányzat a közterületi ételosztások és egyéb jótékonysági események engedélyezéséhez kapcsolódó koncepciót - többek között a Menhely Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei bevonásával - hamarosan elkészíti - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Szerdán az Index írt arról, hogy hiába kérte, nem kapta meg az engedélyt az ételosztásra Budapesten jó néhány civil szervezet, ezért - hacsak a kérelmezők nem vállalják az illegalitás kockázatait - számos helyszínen, számos időpontban hiúsul meg a rászorulók megvendégelése. Az Index cikke szerint sorozatban napolta el mostanában az illetékes fővárosi bizottság az ételosztást tervezők közterület-használati kérelmeit azzal a megjegyzéssel, hogy az ételosztásokról majd "vezetői szinten" kell dönteni. Amíg nincs döntés, bírság fenyegeti azt a kérelmezőt, aki mégis ételt osztana. Az is előfordult, hogy a kérelem elutasítása helyett azzal a megjegyzéssel napolták el a kérelmeket, hogy „más helyszín – nem belvárosi – javasolt".

A 'nem akadályozás' előzményei

A főváros - noha cáfolja, hogy akadályoznák a hajléktalanok ellátását - számos erőfeszítést tettek eddig is a hontalanok kiszorítására. Az önkormányzat legutóbb novemberben fogadott el egy szabályt, mely szerint jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetek. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró. A tilalom kiterjed a játszóterekre, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézményekre és a köztemetőkre, valamint a 100 méteres körzetükre. A dokumentumban szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.