Támogatásra pályázhatnak a gyermekorvosok

Újabb ösztöndíjra pályázhat félezer gyermekorvos-rezidens – adta hírül közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A sikeres pályázók havi 200 ezer forint támogatást kaphatnak, cserébe vállalniuk kell: nem fogadnak el hálapénzt, és legalább annyi ideig dolgoznak szakorvosként a hazai egészségügyben, amennyi időre a programban támogatást kaptak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) idén új ösztöndíjat hirdet meg a gyermekorvosjelöltek számára a tavaly első alkalommal, a szakorvos- és szakgyógyszerészjelölteknek kiírt ösztöndíjak ismételt kiírása mellett. Összesen 624 millió forint pályázható a ma közzétett ösztöndíjprogramokban, melyek célja, hogy a fiatal orvostanhallgatók és gyógyszerészhallgatók anyagi körülményeit javítsa. A most rendelkezésre álló forrás 500 fiatal támogatását teszi lehetővé.

A szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos-ösztöndíja, a szakgyógyszerészjelöltek Than Károly-ösztöndíja mellett idén a tárca meghirdeti a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek Méhes Károly-ösztöndíját is, amely megemelt összeggel áll rendelkezésre. A programban részt vevők, a Markusovszky Lajos- és a Than Károly-ösztöndíjasok a bérükön felül havi nettó 100 ezer, a Méhes Károly-ösztöndíjasok pedig 200 ezer forintot kapnak ösztöndíj formájában a teljes szakképzési időre, ha vállalják, hogy a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, amennyi ideig a programban támogatásban részesülnek. A pályázóknak ugyanakkor kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt, informális kifizetéseket nem fogadnak el.

A Méhes Károly Ösztöndíjprogram meghirdetésének célja a házi gyermekorvosok utánpótlásának biztosítása a tartósan betöltetlen körzetekben. A dupla ösztöndíjjal az Emmi arra szeretné őket ösztönözni, hogy vállalják: a szakképzést követően tartósan betöltetlen körzetben házi gyermekorvosként dolgoznak majd.

2011-ben a Rezidens Támogatási Program eredményeként a Markusovszky-ösztöndíj keretében 597, a Than Károly-ösztöndíj keretében 16 nyertes pályázatot hirdethetett ki a tárca, tehát összesen 613 fő részesült és részesül jelenleg is ösztöndíjban. A Rezidens Támogatási Program sikerét mutatja, hogy a rendelkezésre álló keret teljes egészében elfogyott, és folyamatos az érdeklődés az újabb ösztöndíj kiírása iránt. A megtett intézkedések hatása máris érzékelhető, hiszen 2011-ben már 633 fő, a végzett orvosok 88 százaléka lépett be a szakorvosi képzésbe, amely az előző évi 62 százalékhoz képest jelentős emelkedés.

 

A pályázati felhívások mától olvashatók a www.eekh.hu oldalon. A pályázatokat folyamatosan, 2012. december 15-éig lehet benyújtani.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.