Tamás Gáspár Miklós nem lesz EP-képviselő

A márciusban az idei európai parlamenti választásokon való indulásra alakult Zöld Baloldal végül mégsem indulhat a választásokon. A párt – amelynek listavezetője Tamás Gáspár Miklós filozófus lett volna – az alábbi közleményt küldte az Országos Sajtószolgálatnak.

A Zöld Baloldal ezúton jelenti be, hogy bár minden tőle telhető feltételnek eleget tett - összegyűjtötte a támogatását biztosító ajánlószelvényeket (21 861 darabot), listát állított -, mégsem indulhat egy rajta kívül álló, adminisztratív hiba miatt a 2009-es európai parlamenti választásokon. A párt bejegyzéséről szóló okiratot a törvényes határidő lejártáig a párt nem kapta meg, dacára annak, hogy arról 2009. április 8-án végzést hozott az illetékes bíró. Az ilyenkor szokásos fellebbezési határidő lejártával, a jogerőre emelkedés után az előzetes tájékoztatással szemben nem a napi állapotnak megfelelő kivonatot bocsátottak rendelkezésére. Így az Országos Választási Bizottsághoz a pártot mint jelölő szervezetet - névegyezés hiányában - nem tudtuk bejelenteni.

Ugyanakkor nem mehetünk el az eset politikai következményei mellett sem, amely sajátos módon egybeesik Szíjjártó Péter 2009. május 6-i nyilatkozatával, miszerint ma hazánknak nem versengő kis pártokra van szüksége, hanem erős, cselekvőképes politikai szervezetekre. Ez az állítás elfogadhatatlan nem csak a Zöld Baloldal, hanem minden kisebb politikai párt számára. Ez az állítás ellentétes az Európai Unió alapelveivel, amely a politikai sokszínűségén és a politikai pártok versengésén alapuló konszenzusra épül.

Ezúton szeretnénk tudatni a pártunkat támogatókkal és szimpatizánsaink sokaságával, hogy e rajtunk kívülálló okok miatti fiaskó nem veszi el kedvünket attól, hogy bebizonyítsuk: lehet egy másfajta politikai paradigma szerint gondolkodni, válaszokat adni napjaink égető kérdéseire. Továbbra is fellépünk a „nagy pártok" bebetonozottsága ellen, egy valóban demokratikus választási rendszer érdekében. Fellépünk azért, hogy az Európában példátlan „választási előszűrő-rendszer" megszűnjön. Hangsúlyozzuk: a Zöld Baloldalt ért bürokratikus affér túlmutat a pártot ért káron. Olyan erkölcsi és egyéb kárt okoz, amely mellett nem lehet kézlegyintéssel elmenni! Veszélyezteti az állampolgárok jogbiztonságát is, ha jogerős végzésről, ítéletekről késve vagy egyáltalán nem kapják meg a független bíróságtól az írásos dokumentumokat.

Éppen ezért a Zöld Baloldal minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy ez többé ne fordulhasson elő! Bejelentjük, hogy az esetről tájékoztatjuk európai testvérpártjainkat, mindenekelőtt az Európai Zöld Pártot és az Európai Baloldali Pártot, és az EU szintjén lépünk fel az antidemokratikus magyar választási rendszer megváltoztatásáért. Politikai tevékenységünket kizárólag törvényes eszközökkel, a demokrácia értékeihez ragaszkodva végezzük.

Nem hagyjuk abba a kampányunkat. Sőt! Még nagyobb erővel szervezzük a környezetünk és az emberek kizsákmányolásának megszüntetését célzó mozgalmunkat. Arra buzdítunk minden, a rendszerrel elégedetlen, szociálisan érzékeny, a demokrácia és a környezetvédelem mellett elkötelezett állampolgárt, hogy június 7-én menjen el szavazni. A szavazócédulára írják rá nagy betűkkel: ZÖLD BALOLDAL

Kiadó: Magyarországi Munkáspárt 2006

 

Tamás Gáspár Miklós egy antifasiszta tüntetésen 2008-ban
Tamás Gáspár Miklós egy antifasiszta tüntetésen 2008-ban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.