Támadás a bűnös város ellen

Mi állhat Lázár János radikális lépései mögött? Van-e bennük ésszerűség, vagy ahogyan a Fidesztől megszoktuk, a primér politikai cél lebeg a kétharmados választási győzelemtől mámoros kormány előtt?

– Több szálon fut ez a történet – szögezte le kérdéseinkre Lakner Zoltán politológus, az ELTE tanára.

– Az európai uniós források szakértői bizonyára jobban tudják, mi a megfejtés, de azért jól látszik, hogy a minisztériumok vidékre költöztetési terve és a fővárosi pályázatok lenullázása valahol összeér. Mintha a kormány generálni akarná a Budapest–vidék ellentéteket, s az lenne a végső cél, hogy a baloldali-liberális ellenzéket végérvényesen beszorítsák Budapestre.

Lakner szerint az ellenzék – mint annyiszor az elmúlt években – megint kettős csapdahelyzetbe került. Ha elkezdi védeni Budapestet (ami ésszerű lépés, hiszen egyedül itt ért el sikereket a parlamenti választáson), azzal tovább gyengülnek pozíciói a „decentralizált” közigazgatásra örömmel rábólintó vidéki nagyvárosokban.

Ha azt teszi az ellenzék, mint a miskolciak, hogy elkezdenek oda is minisztériumot követelni, céljukat elérhetik ugyan, de ha megvalósul a terv, az megint a kormány dicsősége lesz.

A politológus úgy véli, ha az ellenzék pusztán reagál a fideszes elgondolásokra, nem érhet el eredményt. Ha hozzá tudna tenni az olykor követhetetlen tervekhez valamit, jobban járhat. Rendben van, mondhatnák, jöjjenek vidékre a minisztériumok, de akkor adják vissza az iskolákat is.

– Ha csak visszapattintják a labdát – jegyezte meg Lakner –, abból megint a Fidesz profitál a legtöbbet.

A politológus szerint lehet, hogy Fideszen belüli hatalmi harc áll a háttérben, és az is lehet, tette hozzá, hogy valóban gond van az EU-projektekkel. A sok-sok machináció mégis mintha mind-mind azért történne, hogy kiszervezzék az ellenzék alól a fővárost.

Lebegtetik például, hogy mi lenne a főpolgármester hatásköre, miben lenne döntési jog a kerületekben. A választási szabályok és körzetek átírásának tervére is kapkodja a fejét ez a „beszorított” ellenzék, amit tesz, erősen hasonlít a fantomküzdelemhez, mert kevés a konkrét ügy, amibe bele tudna kapaszkodni.

A Fidesz népszerűségét így, a zavaros viszonyok mesterséges fenntartása közepette igen nehéz koptatni – a baloldali-liberális ellenzéknek az önkormányzati választások előtt ez volna a fő feladata – mondta Lakner Zoltán, hozzátéve, hogy a Fideszt gátlások nem fékezik, a választási szabályokat is bármikor átírja, mégsem volna mindegy, bekövetkezik-e ismét a 2010 és 2012 közöttihez hasonló számottevő népszerűség-csökkenés. A kormánypárt célja az, hogy Budapesten is többséget érjen el.

– Ha a Fidesz Budapesten megint győzni tud, akkor utána nem lesz miről beszélnünk – jelentette ki Lakner Zoltán. – Akkor a főváros politikai értelemben történő „felszámolása” még könnyebb lesz számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.