Budapesten támad a hepatitis A

Dinamikusan szaporodnak Budapesten a fertőző májgyulladásos esetek, és ezzel rendkívül szokatlan veszéllyel került szembe a járványvédelem.

Míg korábban a hepatitis A csak egyes kisebb közösségekben okozott meglehetősen könnyen kontrollálható és elfojtható járványt, addig a mostani fertőzés elszabadult, és már mindenhol terjed, ahol nem elég megnyugtatóak a higié­nés viszonyok. Az alapvetően emberi széklettel terjedő kórokozó tovább kerülhet szexuális kapcsolattal, egyszerű utcai kézfogással, vagy akár egy kevéssé felmelegített menzai ebéddel.

A járványról a Világgazdaság című lap számolt be elsőként szerdán, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) hírlevelére hivatkozva. Aszerint ugyanis a korábbi évekhez képest csaknem kilencszer több hepatitis A vírussal fertőzött beteget regisztráltak tavaly március óta a fővárosban.

Megtudtuk: a fertőzés Pestről indult és sokáig zárt körben maradt, amelyben a járványügyi hatóságok minden lehetséges megelőző intézkedést megtettek a fertőzés terjedése ellen. A kórnak azonban hosszú a lappangási ideje, s egyszer egy zenei fesztiválon, amelyet „kriminális higiénés” viszonyok közepette rendeztek meg, kitört a járvány, ami szétrobbant az országban. Az OEK saját járványügyi híradójában konkrétan hepatitis A-járványról ír, amelyben 2012 végéig 182-en betegedtek meg, ez háromszorosa az addigi országos átlagnak. Idén januárban további ötven beteget regisztráltak. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint nem tudni, miként állítható meg a járvány. A Népszabadság megkereste az Országos Tisztiorvosi Hivatalt, ám kérdéseinkre – mit tettek és miként fogják megfékezni a járványt – egyelőre nem érkezett válasz, mert a hivatalban nem volt erre illetékes személy.

A lakosság természetes védelme nulla – fogalmazott ugyanakkor lapunknak egy szakértő. Míg a hatvanas években az akkor húszévesek fele volt átfertőződött, mára már csak a mostani 50 évesek húsz százaléka. Kiderült az is, hogy a mostani járvány első hét hónapjában, amikor még csak ­15-19 ember volt Pesten fertőzött, a betegek 95 százaléka férfi volt, most már viszont a megbetegedettek nemi aránya kezd kiegyenlítődni. Vagyis a fertőzést okozó vírus kikerült abból a csoportból, ahol az első megbetegedések voltak, és már terjed országszerte.

A járványügyi küzdelem ezúttal nem könnyű, mert a fertőzéshez kevés számú vírus is elegendő, a lappangási idő 40-50 nap, és ezalatt a vírushordozó is tovább fertőz. A megbetegedettek pedig ennyi idő után meg sem tudják mondani, mikor és hol fertőződhettek meg. Azaz: szinte kideríthetetlen, hogy hol kellene fokozott járványügyi biztonságra törekedni.

Megtudtuk: az első tünetek – hasi panaszok, émelygés, hányinger, hőemelkedés, láz – sem utalnak egyértelműen a betegségre. Később sötétebb lesz a vizelet, világosabb a széklet, végül besárgul a beteg. A kór halálozási aránya kicsi, egy ezrelék, de a gyógyulás hosszadalmas, legalább 4-6 hét ágynyugalom, amelyből az első két hét kórházi kezeléssel telhet. A védőoltás ára 4-8 ezer forint. Vényre patikában is kapható. Amit biztosan meg kell tenni a személyes védettségért, az az alapos és gyakori, lehetőség szerint fertőtlenítős kézmosás. A konyhában pedig alaposan át kell sütni és főzni a nyers alapanyagokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.