Tállai: "A magyar nemzet jövője a pálinka"

Az év végéig új jövedéki törvényt fogadnának el, amely megkönnyítené a pálinkafőzést. Ugyanis a NAV-ot vezető államtitkár ebben látja az ország egyik nagy lehetőségét.

Új jövedéki törvényen dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely segíteni fogja a pálinkakészítőket - mondta Tállai András az MTI szerint a 17. Gyulai Pálinkafesztiválon tartott konferencián.

"A pálinka nemzeti kincsünk és nemzeti italunk. A magyar nemzet jövője is a pálinkáról fog szólni" - fogalmazott Tállai András, emlékeztetve arra: az 55 tételből álló hungarikum-gyűjtemény első helyén a pálinka, második helyén a törkölypálinka áll.
A pálinka jövője című konferencián az NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy már idén elfogadhatják a készülő törvényt. A jelenleg 140 oldalas joganyag jelentős egyszerűsítésnek köszönhetően fele hosszúságúra rövidülhet.

Esküdt Gábor tanácsadó konkrétumokkal is szolgált: általánossá tennék az elektronikus eljárásokat és a zárjegyrendszert, valamint a jövedéki biztosítékok és adatszolgáltatások rendszere is változhat. Továbbá 47-féle adóraktártípus helyett néhány kivételtől eltekintve csak egyféle lesz. Esküdt szerint összességében egyszerűsödnek majd az engedélyezési eljárások, a jövedéki biztosíték pedig éves szinten akár 80 százalékkal is csökkenhet. Új jogintézményként bevezetik a kisüzemi bortermelő kategóriát, azok, akik egymást követő három évben saját szőlőből legfeljebb ezer hektoliter bort állítanak elő, mentesülnek az adóraktári engedély alól.

Minya Gábor dandártábornok, a NAV jövedéki főosztályvezetője elmondta: az Európai Bíróság döntése után, amely megszüntette a magánszemélyek esetén a pálinkafőzés adómentességét, vezették be a párlatadójegy-rendszert és kötelezővé tették a desztillálóberendezések regisztrációját. Azóta 13 044 párlatadójegyet adtak ki és 15 715 berendezést regisztráltak, miközben mintegy 170 ezer bérfőzető tűnt el.

Minya Gábor a bérfőzetés szabályairól szólva kiemelte: a korábbi 200 ezer helyett jelenleg 500 ezer forint, a tervek szerint pedig a jövőben egymilliós összeghatár elérésénél kell adót fizetni. A kereskedelmi főzés adatait ismertetve elmondta: 2014-ről 2015-re 112-ről 123-ra nőtt a kereskedelmi főzdék száma, a megfizetett jövedéki adó 1,96 milliárd forintról 2,6 milliárdra. Ez idő alatt a lefoglalt alkoholtermékek mennyisége 36 százalékkal emelkedett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.