Takarítás a rakparton, locsolás az aszfalton

A főváros a közterületek és a villamossínek locsolásával, a légkondicionált közintézmények listájának közzétételével készül a következő napokban várható rendkívüli hőségre. A budapesti strandok a hétvégén meghosszabbított nyitva tartással várják a fürdőzőket. Eközben megkezdték a rakpartok megtisztítását.

A Fővárosi Közterület-felügyelt közleményében tudatta, hogy péntektől várhatóan hétvégéig hőségriadót rendelt el az ÁNTSZ. A felügyelet felhívja a figyelmet arra, hogy egészségügyi okokból a hőségriadó ellenére sem szabad fürödni a köztéri szökőkutakban, ugyanez igaz a Dunára is, ahol jelen pillanatban az árvíz miatt is fokozott óvatosságra van szükség. Ráadásul a közkutakban és a szökőkutakban való fürdés szabálysértésnek minősül, és 3-20 ezer forintos helyszíni bírsággal szankcionálható, súlyosabb esetben feljelentést is tehetnek, a büntetés mértéke ekkor már 30 ezer forintra is rúghat.

A hőségriadó elrendelésére akkor kerülhet sor, ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Ilyenkor az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, önkormányzatok, mentőszolgálatok figyelmét a megelőző intézkedésekre. Ezek közé tartozik például, hogy közzé teszik a légkondicionált közintézmények listáját (Budapesten ez a fővárosi önkormányzat honlapján, a budapest.hu-n megtalálható), vagy például az esti órákban locsolják a köztereket. Emellett a Fővárosi Polgári Védelem munkatársai szórólapokon tájékoztatják a lakosságot az ilyenkor szükséges egészségvédelmi teendőkről.

Fontos odafigyelni arra is, hogy a hőségben azok az autósok, akik hosszabb távra indulnak, vigyenek magukkal a kocsiban innivalót, és a gyorsan átmelegedő autókban pedig soha ne hagyjanak magukra kisgyermekeket, vagy háziállatokat hosszabb időre. A hőségben könnyebben lankad a figyelmünk, hamarabb alakulhatnak ki a közterületen olyan veszélyhelyzetek, aminél a gyors, hathatós segítség akár életet is menthet. Ezért kérik, hogy bármely közterületi veszélyhelyzet esetén haladéktalanul hívják a közterület-felügyelet ingyenesen is elérhető zöldszámait: 06-80-220-220; 06-80-330-330, melyeken a Fővárosi Közterület-felügyelet Vészhelyzeti Információs Központjának munkatársai éjjel-nappal rendelkezésre állnak a bejelentők illetve segítséget kérők számára.

Az Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. arról tájékoztatott, hogy locsolóautóik péntek reggel hattól tizenkét óránkét kétszer mossák és hűtik Budapest utcáit; nappal a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, míg éjszaka a főutakat és a tömegközlekedési úthálózatot. A BKV kérésére naponta locsolják a villamossíneket 12-17 óra között, a fővárosi önkormányzat strandjai pedig meghosszabbított nyitva tartással, este nyolc óráig üzemelnek.

Az FKF Zrt. arról is tájékoztatja a lakosságot, hogy az árhullám levonulásával egy időben, illetve az után azonnal megkezdi a pesti és a budai alsó rakpartok takarítását, fertőtlenítését. A munkákat 150-200 kézi útgondozóval, 28 mosó- és takarító-célgéppel, valamint 28 szállítójárművel végzik annak érdekében, hogy a közlekedés mihamarabb megindulhasson. A takarítással egy időben megkezdik az esetlegesen megrongálódott közlekedési jelzőtáblák és szalagkorlátok pótlását, valamint az útburkolat szükség szerinti helyreállítását és az útburkolati jelek újrafestését.

A munkát követően mindkét rakparton a Budapesti Rendőr Főkapitányság Közlekedés Rendészetével közös bejárást végzünk, a közlekedés biztonságának garantálása érdekében. A rakpartok megnyitásának időpontjáról, várhatóan pénteken tájékoztatni fogják a lakosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.